Privreda
19

Tuzlanska Solana obilježila 130 godina postojanja puštanjem u rad novog transportnog sistema

Piše: M. H.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Povodom obilježavanja 130 godina poslovanja u tuzlanskoj Solani danas je svečano pušten u rad novi transportni sistem s pripadajućim mostom-tunelom visine 5,5 metara, koji transportuje gotov proizvod od Pogona pakovanja do novoizgrađenog visokoregalnog skladišta soli u dužini oko 300 metara.

Solana d.d. Tuzla danas upošljava više od 400 radnika, a izvozi više od 80 posto svojih proizvoda u zemlje regije i na tržište EU.

Danas je upriličena i svečana ceremonija obilježavanja 130 godina rada u BKC-u Tuzla.

“Dragi solari, zadovoljstvo mi je pozdraviti vas povodom našeg velikog jubileja - 130 godina neprekinute industrijske tradicije proizvodnje soli, puštanjem u rad novog transportnog sistema”, kazao je Izudin Kapetanović, direktor Solane d.d. Tuzla, dodavši da novi sistem povezuje sve mašine za pakovanje kapaciteta 500 tona na dan, čime će biti osiguran funkcionalniji i ekonomičniji sistem i ekološki čist pogon.

Premijer TK Bego Gutić ocijenio je da je Solana d.d. Tuzla recept uspješnog poslovanja koji bi drugi trebali da prepišu.

"Malo je kompanija koje se mogu pohvaliti ovako dugom tradicijom uspješnog poslovanja“, kazao je Gutić, podsjetivši da je Solana d.d. bila u problemima koje danas imaju određene firme s područja TK, ali je prema njegovim riječima promjenom rada i poslovnom politikom Solana d.d. Tuzla jedan od najuspješnijih privrednih kolektiva na području TK.