Stručnjaci upozoravaju
37

Turska povećala porez na gorivo za nevjerovatnih 200 posto, očekuje se dodatni rast inflacije

M. G.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Turska je u nedjelju povećala svoje poreze na gorivo za gotovo 200 posto, što je potez koji će pojačati inflatorne pritiske i dodatno opteretiti kućne budžete stanovništva.

U turskom službenom glasniku objavljeni su novi posebni porezi na potrošnju za različite vrste goriva, uključujući benzin i dizel.

Povećanje će pomoći u ispunjavanju financijskih potreba koje proizlaze iz strahovitih potresa u februaru i omogućiti Ministarstvu finansija da održi snažne novčane rezerve.

Potresi su uzrokovali više od 100 milijardi dolara štete, procjenjuje vlada. Ali također se očekuje da će ova odluka dovesti inflaciju na višu putanju u kombinaciji s oslabljenom lirom.

Prema procjenama ekonomskih analitičara, očekuje se da će povećanje poreza na goriva, koja uključuju i benzin i dizel, povećati inflacijski pritisak. Zemlju muči nevjerojatna inflacija, koja trenutno iznosi 38 posto.

Povećanja bi mogla značiti da bi inflacija do kraja godine narasla na oko 60 posto, kaže Cem Cakmakli, asistent profesora ekonomije na Univerzitetu Koc u Istanbulu.