Privreda
0

Turkish Airlines treću godinu zaredom najbolja aviokompanija u Evropi

Anadolija
Nakon što je i za 2013. godinu agencija “Skytrax” koju čine predstavnici 160 zemalja svijeta, ponovo za najbolju evropsku aviokompaniju izabrala turski Turkish Airlines, ta aviokompanija je treću godinu za redom zadržala laskavu titulu najboljeg avioprijevoznika u Evropi, a plan te kompanije je da broj putnika koji će letjeti njenim avionima ove godine dostigne 50 miliona.

Generalni direktor Turkish Airlinesa Temel Kotil za agenciju Anadolija je izjavio da je ponosan što je Turkish Airlines najbolja evropska aviokompanija.

“Vrlo nam je značajno da su putnici diljem svijeta već tri godine izabrali našu aviokompaniju kao najbolju u Evropi i među deset najboljih u svijetu. Također, bitno je da smo prvi u Evropi jer od tri milijarde putnika koji koriste avioprijevoz, milijarda je u Evropi. Svi uposlenici u kompaniji su sistemskim, odgovornim i profesionalnim radom i posvećenošću doprinijeli da izrastemo u najbolju evropsku aviokompaniju”, kazao je Kotil.

Tu nije kraj nizu uspjeha koje je ostvarila ova kompanije na putu razvoja u respektabilnu svjetsku aviokompaniju jer je Turkish Airlines 2007. godine proglašen aviokompanijom koja ispunjava sve potrebne uslove da bude označena kao kompanija sa četiri zvjezdice.

Također, na dodjeli najpoznatijih nagrada za avioprijevoznike - Skytraxove World Airline Awards u junu ove godine Turkish Airlines se našao među deset najboljih svjetskih aviokompanija u durštvu sa kompanijom Emirates, Qatar Airways, Singapore Airlines, All Nippon Airways (ANA) i Asiana Airlines.

Turski avioprijevoznik je jedina evropska aviokompanija koja se našla među najboljih deset svjetskih avioprijevoznika.

Prema ocjeni Skytrax World Airline Awardsa Turkish Airlines je najbolja evropska aviokompanija koju slijede Lufthansa, Swiss, British Airways i grčki Aegean Airlines.

Posljednja istraživanja tržišta su pokazala da je ova turska aviokompanija vodeća svjetska aviokompanija prema ulaganju i investiranju u razvoj i kupovinu novih i najmodernijih aviona današnjice.

Tako avioni Turkish Airlinesa trenutno imaju linije u 193 zemlje svijeta, dok pritom slijeću na uklupno 1,293 aerodroma i dnevno obave 20.500 letova na svim kontinentima.

Menadžment ove kompanije navodi da se firma prethodnih decenija najviše posvetila strateškom ulaganju na području Rusije, Srednjeg istoka, Dalekog istoka, Africi i Sjevernoj i Južnoj Americi.

Generalni direktor Turkish Airlinesa Kotil istakao je da Turkish Airlines u narednim godinama planira da ulaže još više u razvoj aviokompanije kako bi postali jedan od vodećih svjetskih avioprijevoznika.

"Tako planiramo da broj putnika koji koriste naše usluge sa sadašnjih deset miliona ove godine dostigne 50 miliona. To bi bio porast koji smo sebi i zacrtali prethodne godine", rekao je Kotil.

Predstavnici medija iz Bosne i Hercegovine prošle sedmice su posjetili glavni ured ugledne evropske ali i svjetske aviokompanije Turkish Airlines koja trenutno nosi epitet najbolje aviokompanije u Evropi.

Turska aviokompanija osnovana je 1933. godine kada je raspolagala sa flotom od pet aviona.

Danas, 80 godina poslije ova aviokompanija posjeduje ukupno 220 putničkih i kargo aviona što je svrstava u red svijetskih aviokompanija sa najvećim brojem letjelica.

Avioni Turkish Airlinesa trenutno imaju stalne linije prema 233 grada diljem svijeta od čega 38 unutar Turske i 195 u međunaraodnom aviosaobraćaju.

Do sada je ova aviokompanija dobila veliki broj nagrada i pohvala putnika i raznih agencija za evaluaciju kvalitete aviona i menadžmenta aviokompanija.

Turski nacionalni avioprijevoznik dobitnik je tri nagrade Skytrax World Aviation Awards 2011. godine. Turkish Airlines je te godine dobio tri nagrade Skytrax World Aviation Awards, te osvojio nagradu za najbolju aviokompaniju u Evropi, nagradu za najbolju višu ekonomsku klasu i za svoju "comfort-klasu" , te nagradu za najbolju aviokompaniju južne Evrope po izboru 18,8 miliona putnika iz 100 različitih država koji su u deset mjeseci ocjenjivali sve svjetske aviokompanije.

Isto tako, Turkish Airlines je 2012. godine, ponovo, od strane ugledne agencije “Skytrax” dobio nagradu “Najbolje aviokompanije u Evropi” čime je ova aviokompanija iza sebe ostavila mnoge ugledne firme iz Velike Britanije, Njemačke, Italije, Francuske i Španije.

Također, nakon što je i 2013. godine od strane agencije “Skytrax” koju čine predstavnici 160 zemalja svijeta, ponovo izabrana za najbolju evropsku aviokompaniju, turska aviokompanija već tri godine nosi titulu najbolje aviokompanije u Evropi.

Prema posljednjim podacima, Turkish Airlines posjeduje najmodernije avione tipa A340-300, A330, A321, A320, A319, B737-400, B737-800 i B777 ER.