Mora biti bolje
118

Turizam u BiH raste, ali i dalje ukupan broj noćenja se poredi s jednom općinom u Hrvatskoj

L. H.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Činjenice govore da turizam, kao privredna grana u Bosni i Hercegovini jeste u porastu, ali nismo ni blizu turističkog nivoa na kojem bismo trebali biti.

Zvanični podaci pokazuju da se BiH ove godine po broju turističkih noćenja bori s opštinom Medulin (2.830 stanovnika) iz Hrvatske.

Tako je BiH prošle godine zabilježila 2,9 miliona, dok je opština Medulin zabilježila 3 miliona noćenja.

Često slušamo hvalospjeve o enormnom razvoju bh. turizma, ali nažalost, egzaktni podaci s terena ne mogu potkrijepiti ove tvrdnje. Ovu statistiku u javnosti je podijelio bh. ekonomski analitičar Admir Čavalić, koji je za Klix.ba prokomentirao situaciju u kojoj se trenutno nalazi turizam Bosne i Hercegovine.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

"Iako podaci o broju noćenja u Bosni i Hercegovini za veći dio prošle godine izgledaju impresivno, ipak ako ih stavimo u komparativni odnos, sa jednom opštinom u susjednoj Hrvatskoj npr., jasno je da zaostajemo. Turizam u našoj zemlji ima izuzetan rast, međutim još uvijek je nedovoljno razvijen da bi ga mogli posmatrati kao stratešku granu naše privrede", smatra Čavalić.

Osim toga, problematici doprinose podaci koji pokazuju da u BiH većina noćenja nije evidentirana.

"Visoko učešće hotela i sličnih smještajnih kapaciteta u strukturi noćenja (93,7%) pokazuje da je dosta neevidentiranih aktivnosti i na tome treba raditi. Najbolje rješenje je institucionalizacija na bazi podrške, ne kazne. Konkretno, oni koji evidentiraju noćenja bi trebali imati određene benefite od strane nadležnih ministarstava", smatra analitičar.

U svakom slučaju podaci pokazuju da smo kao zemlja, kaže Čavalić, još uvijek nedovoljno turistički razvijeni i da ima dosta posla da se to promjeni.

"Hrvatska je nedostižan primjer, ali svejedno uvijek trebamo praviti neke komparacije sa drugim zemljama u okruženju i na bazi toga donositi sud o uspjehu ili neuspjehu našeg turizma", poručio je na kraju Admir Čavalić.