Fokus na promociji
21

Turistička zajednica KS i USAID: Ubrzati oporavak i vratiti turizam na predpandemijski nivo

N. C.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Turistička zajednica Kantona Sarajevo i USAID danas su u Vijećnici predstavili "Zajedničkog plana implementacije oporavka i razvoja turizma u Kantonu Sarajevo".

S obzirom da Kanton Sarajevo bilježi najveći broj dolazaka i noćenja u Bosni i Hercegovini, cilj ovog plana jeste sarađivanje USAID-a i Turističke zajednice KS.

Kenan Magoda iz Turističke zajednice KS je istakao važno ubrzanja oporavka turizma te vraćanje na predpandemijski nivo.

"Turistička zajednica KS zajedno s Vladom KS i Ministarstvom privrede na čelu s ministrom Adnanom Delićem strateški želi da razvija turizam samim tim i turizam kao privrednu granu u Kantonu. Važno je da je Turistička zajednica prepoznala USAID turizam kao izuzetno važnog strateškog partnera u kreiranju strategije i izlaska iz ovog stanja u kojem je trenutno turizam", kazao je.

Nastavlja kako je došlo vrijeme da radimo na kreiranju marketing plana i da lokalitete kao što je Bjelašnica i Trebević, da izletišta u blizini Sarajeva stavimo gdje i pripada.

"Najvažnija je saradnja s lokalnom samoupravom, kao i promocija svih projekata koje ćemo raditi. Turistička zajednica KS ozbiljan je marketinški budžet usmjerila na digitalne medije u inostranstvu i regionu. Također, u saradnji sa ZOI'84 radit ćemo na formiranju zimskog kalendara dešavanja na lokalitetima Bjelašnica, Igman, Trebević, kako bi ove godine imali tačan raspored aktivnosti i dešavanja za svaki dan", dodao je.

Također, ističe da će se ovim pokazati šta sve nude ove planine, kao i kakav je kvalitet usluge jer je pozitivna slika i promocija veoma važna.

"Pored svi tih strateških ciljeva veoma je važno da formiramo ponude za predstojeću sezonu. Biti će ponuđene promotivne cijene hotelskih smještaja, cijene ski-karata, kao i kvalitetne staze", kazao je.

Ibrahim Osta iz USAID-a istakao je zadovoljstvo što se nalaze u objektu kakva je Vijećnica.

"Govorimo o održivom turizmu i neophodnosti da se izvrši napredak, ali i da se istovremeno zaštiti i priroda. Kenan je govorio o svojoj viziji uspostave jedne učinkovitije turističke zajednice uz opći napredak KS, a time i BiH. U mjesecu julu Sarajevo je primilo 60 posto turista koji su došli u BiH. Inače, Federacija BiH prima 70 posto međunarodnih dolazaka i noćenja u BiH", kazao je.

Osta naglašava da kada su uspostavili partnerstvo s ministarstivima i turističkom zajednicom nalazili su se u veoma nepovoljnoj situaciji jer je turizam bio pogođen pandemijom.