Analiza godine
178

Turistička zajednica Kantona Sarajevo: Postigli smo fenomenalne rezultate, obaramo rekorde

I. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Turizam u Bosni i Hercegovini se uspješno oporavlja, a rezultati ove godine pokazuju da se približavamo rezultatima rekordne 2019. godine.

Predsjednik Turističke zajednice KS Haris Fazlagić rekao je za Klix.ba da su rezultati fenomenalni na svim poljima.

"Oborili smo sve rekorde u odnosu na prošlu godinu, a čekat ćemo i zvanično kraj ove i dolazak nove godine da sumiramo rezultate i uporedimo sa rekordnom 2019. godinom. Skoro smo se, prema mojim podacima, izjednačili. Tako da je to veliki uspjeh Turističke zajednice Kantona Sarajeva. Naravno da smo optimistični da će rezultate iduće godine biti još bolji, a to nam naravno pokazuju svi pokazatelji i posao koji mi radimo u inostranstvu. Preko 27 fun-tripova koji su bili ove godine i šlag na sve to je dolazak novih aviolinija niskobudžetnih operatera. To su oni preduslovi koje smo mi ganjali cijelu 2023. godinu", rekao je.

On je također poručio da je veliki značaj ima i saradnja i potpisivanje državnog sporazuma sa Kinom čime se otvara i kinesko tržište.

"Ne smijemo zaboraviti da su Kinezi bili najmnogobrojniji turisti 2019. godine i Kanton Sarajevo, samim tim i cijela Bosna i Hercegovina, ide u jednu novu eru turizma i novu eru ekonomije jer je turizam jedan od pokretača ekonomije", rekao je.

Najviše dolazaka su ostvarili naši susjedi. Hrvatska, Srbija prvi, njih slijede Austrija, Njemačka, Slovenija, Turska, zemlje Zaljeva, Sjedinjene Američke Države.

"Sasvim je normalno jer imamo veliku granicu sa Hrvatskom kojoj smo jako povoljna destinacija. Inače, Zagreb je sada udaljen od Sarajeva nekih četiri kilometra autom, nadamo se da će uskoro biti i kraće. Jako smo im povoljna destinacija u svakom smislu. Možemo se pohvaliti povoljnim cijenama, noćnim životom, skijalištima, gastronomijom, kulturno-historijskim vrijednostima i svim onim što Sarajevo ima. Pored toga važan faktor je sigursnost jer je Sarajevo jedan od najsigurnijih gradova u Evropi. Tako da smo vrlo atraktivni svim našim komšijama u okruženju, pa i dalje", rekao je.

Kada su u pitanju planovi za iduću godinu, Fazlagić ističe da će se Turistička zajednica Kantona Sarajevo prije svega koncentrisati na regulaciju svog rada, svoje akte, na sam menadžment organizacije kako bi što više novca putem javnih poziva ulažu u finansiraju dobrih projekata za grad da živi 365 dana.

"Fokusirat ćemo se i na našu prvu digialnu karticu Sarajevo City Card koja će biti naš prioritet broj jedan iduće godine, da bude dostupna svima koji dolaze u Sarajevo i da je mogu kupiti online, to turisti od nas očekuju. A isto tako moramo znati da je velika zona sive ekonomije. To ne trebamo da krijemo, trebamo da ističemo i sve institucije i državne i Kantona Sarajevo trebaju da rade svoj posao jer puno je sive zone, mi to u Turističkoj zajednici znamo. Ima neprijavljivanja turista, neplaćanja turističke članarine. To će biti neki prioriteti za iduću godinu, za početak sljedeće godine", rekao je.