Privreda
6

Turci žele kupiti 120.000 tona glinice od Alumine

FENA
Alumina
Alumina
Firma "HN Dis Ticaret Limited Sirketi“ iz Istanbula zaintesirana je da u 2014. godini kupi značajne količine glinice od kompanije "Alumina".

Tokom današnje posjete najvećem zvorničkom kolektivu generalni direktor ove turske firme Mustafa Esfahani je rekao da postoji tržište za ovim proizvodom i izrazio optimizam u pogledu uspostavljanja poslovne saradnje, saopćeno je "Alumine".

"Naš plan je da u 2014. godini kupimo oko 120.000 tona glinice od Alumine. Zato sam danas ovdje, želim da napravimo poslovno partnerstvo", rekao je Esfahani, nakon obilaska proizvodnih postrojenja zvorničke fabrike.

Savjetnik direktora "Alumine“ za komercijalno-tehničke poslove Miodrag Spasojević kaže da je veoma bitno svako novo interesovanje kupaca, ali da je isporuka dodatnih 120.000 tona glinice veliki izazov za kompaniju.

Fabrika bi, kako kaže, morala povećati proizvodni kapacitet za oko 40 posto, što podrazumijeva ulaganje novčanih sredstava za dopunjavanje sistema, te da se izvrše određeni remontni radovi, kao i druge aktivnosti koje prate povećanje proizvodnog kapaciteta.

Ukoliko dođe do ovog poslovnog aranžmana, stvorili bi se uvjeti da "Alumina" zaposli više od 300 novih radnika.