Privreda
0

Tri hidroelektrane elektroprivrede HZ HB izvan pogona

FENA
Foto: RTM.ba
Foto: RTM.ba
Zbog obilnih padavina i poplava uzrokovanih povećanjem vodostaja rijeka, tri hidroelektrane iz sistema JP Elektroprivreda HZ HB (HE Čapljina, HE Peć Mlini, HE Rama) nalaze se izvan pogona.

Pridržavajući se svih zakonskih propisa, a posebno propisa iz vodoprivrednih dozvola, po nalozima Agencije za vodno područje sliva Jadranskog mora Mostar, već 15 dana HE Peć Mlini izvan je pogona ili je povremeno u funkciji s minimalnim kapacitetom, saopćeno je iz Elektroprivrede HZ HB.

Iz istih razloga HE Čapljina ne proizvodi električnu energiju od 6. januara, a od jutros, po nalogu spomenute agencije, izvan pogona je stavljena i Hidroelektrana Rama.

Stavljanje izvan pogona triju spomenutih elektrana znači nedostatak više od pedeset posto potrebne količine električne energije za opskrbu kupaca na području djelovanja Elektroprivreda HZ HB, no uprkos navedenim poteškoćama, ulaganjem maksimalnih napora i dodatnim nabavkama energije za sada se uspijeva osigurati uredna opskrba svih kupaca, stoji u saopćenju.

Kao i svih proteklih dana uz stalnu pripravnost i održavanje pogonske spremnosti elektrana, nadležne službe poduzeća u stalnom su kontaktu, i odgovorno izvršavaju sve preporuke i naloge mjerodavnih institucija i tijela, a posebice naloge Agencije za vodno područje sliva Jadranskoga mora.

Na ovaj način JP Elektroprivreda HZ HB daje ne mali doprinos ublažavanju posljedica prouzrokovanih obilnim padavinama, što će svakako i nadalje činiti bez obzira na energetske gubitke, stoji na kraju saopćenja za javnost Elektroprivrede HZ HB.