Privreda
2

Trhulj razgovarao sa delegacijom Sindikata PPDIVUT BiH

FENA
Detalj sa sastanka
Detalj sa sastanka
Delegacija Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini (PPDIVUT) BiH, koju je predvodio Mehmed Avdagić, razgovarala je danas s ministrom energije, rudarstva i industrije FBiH Erdalom Trhuljem.

U razgovoru je učestvovao i predsjednik Nadzornog odbora "Agrokomerca" iz Velike Kladuše Fadil Bihorac, a razgovarano je dosadašnjim efektima primjene Kolektivnog ugovora na nivou "Agrokomerca", koji su ovlašteni predstavnici Sindikata PPDIVUT BiH i poslodavca potpisali 2001. godine.

Dogovoreno je da što prije bude pripremljen Nacrt aneksa na postojeći Kolektivni ugovor, s ciljem da realizacija prava i obaveza bude prilagođena sadašnjim uslovima poslovanja i rada u "Agrokomercu".

Sindikat je podržao aktivnosti ministra Trhulja i Vlade FBiH na pokretanju i razvoju proizvodnje u "Agrokomercu", kao i opredjeljenje Vlade da istraje u otvorenim procesima u Fabrici duhana Sarajevo i "Bosnalijeku".

Avdagić je posebno ukazao da Sindikat očekuje od svih nosilaca vlasti da budu dosljedni u započetim aktivnostima i da rade na ubrzanom rješavanju problema, jer svako odgađanje može dovesti do nesagledivih posljedica za radnike, a time i društvo u cijelini.

S tim u vezi, Avdagić je istakao da će Sindikat PPDIVUT BiH kod određenih aktivnosti protiv kriminala i korupcije zatražiti uobičajenu podršku i pomoć od srodnih sindikalnih svijetskih i evropskih asocijacija iz Bruxellesa i Ženeve, čiji je dugogodišnji član.

Ministar Trhulj prisutnima je dao do znanja da Vlada ima snage i kapaciteta da se suprotstavi korupciji i kriminalu, bez obzira gdje su ove pojave i o kome se radi, te da će takva aktivnost Vlade biti pojačana, saopćeno je iz Sindikata PPDIVUT BiH.