EU protiv Londona
7

Trgovci dionicama iz Londona preselili u Pariz i druge evropske gradove

M. P.
Velika Britanija je 2021. godine prošla bolje nego što su neki očekivali/Foto: Shutterstock
Velika Britanija je 2021. godine prošla bolje nego što su neki očekivali/Foto: Shutterstock
Prvi sati nakon izlaska Velike Britanije s jedinstvenog evropskog tržišta (Brexit), prema riječima Alasdaira Haynesa, izvršnog direktora Aquis Exchangea, bili su veoma mučni.

U jednom danu, kako je kazao direktor ove firme za trgovinu dionicama u Velikoj Britaniji, gledao je kako su dionice izvučene iz Londona i prebačene u januaru 2021. godine na berze u Evropskoj uniji.

Zapanjujuća promjena, koja je utjecala na 6 milijardi eura trgovanja evropskim dionicama tog dana, izgledala je simbolično za udar Brexita na status Grada Londona kao dominantne finansijske prijestolnice Evrope, što je bio predznak izgubljenog posla za London i novih prilika za rivalske centre kao što su Frankfurt, Pariz i Amsterdam.

Godinu kasnije priča izgleda manje dramatično i jasno, kaže Haynes za Financial Times, čiji su se kupci preselili u podružnicu sa sjedištem u Evropskoj uniji - u Parizu. Način odlaska Velike Britanije je nesumnjivo bio "autogol" Londona, kaže on, ali EU se bori da iscrta vlastitu pobjedničku strategiju za izgradnju svojih tržišta kapitala.

"U Evropi se različiti centri bore jedni protiv drugih da vrate posao po svaku cijenu", kaže Haynes, koji je u svojoj 35-godišnjoj karijeri u Londonu bio na višim pozicijama u trgovačkim kompanijama Morgan Grenfell, UBS i HSBC. Velika Britanija je 2021. godine prošla bolje nego što su neki očekivali, dok dosadašnji planovi EU "nisu bili baš impresivni".

Kako Grad obilježava godišnjicu "razvoda" s jedinstvenim tržištem, bankari i zvaničnici potvrđuju tu širu sliku. Umjesto da doživi veliku promjenu segmenta poslovanja finansijskog sektora iz Velike Britanije u EU, koju su neki predviđali, London trpi spor proboj za koji će biti potrebne godine ili decenije da se desi. Napori EU da smanji svoje oslanjanje na UK i izgradi finansijski sektor srazmjeran njenoj ekonomiji ostali su spori i neuvjerljivi, dijelom zbog nedostatka političkog fokusa u velikim glavnim gradovima.

Brisel će vjerovatno početkom ove godine potvrditi da se odrekao nade da će brzo povući sistemski osjetljiv posao kliringa triliona transakcija derivata iz Londona u uniju, umjesto da krene u mnogo postepeniji proces s neizvjesnom destinacijom.

"Ovdje moramo gledati na duge staze: razvoj dubljeg tržišta kapitala u EU nije ni lak ni brz", priznaje Valdis Dombrovskis, izvršni potpredsjednik Evropske komisije, dodajući da je EU postigla dobar napredak u uvođenju zakona. Kaže i kako još uvijek imaju barijere koje treba srušiti.

London gubi sjaj Trgovinskog sporazuma nakon Brexita, sklopljen krajem 2020. godine, koji je dao malo odredbi za finansijske usluge, a od tada Brisel odbija ponuditi Londonu bilo šta, poput istih aranžmana za pristup tržištu ili ekvivalentnosti, kao što su finansijski centri uključujući New York, Tokio ili Hong Kong.

Memorandum o razumijevanju o regulatornom dijalogu nepotpisan je sakupljao prašinu na polici - žrtva bijesa EU zbog zahtjeva Velike Britanije da prekroji protokol Sjeverne Irske. Ideja da će Ujedinjeno Kraljevstvo privući velike količine finansijske aktivnosti nakon široke regulatorne vatre pokazala se iluzijom.