Razvojna agencija Tešnja
176

Tešanj Connected platforma pomoći će boljem povezivanju poslodavaca i nezaposlenih osoba

M. P.
TRA organizuje i obuke za zavarivače/Foto: Shutterstock
TRA organizuje i obuke za zavarivače/Foto: Shutterstock
Agencija za razvoj općine Tešanj (TRA) u 2020. godini ostvarila je rekordne rezultate i uspjela ugovoriti projekte u iznosu od 1,6 miliona KM, što je za 13 puta više od finansijske podrške koja dolazi iz javnog sektora.

Kako je za Klix.ba kazao Ismar Alagić, direktor agencije, riječ je o višegodišnjim projektima usmjerenim na povećanje konkurentnosti, inovativnosti, digitalizacije i dekarbonizacije u poslovanju domaćih firmi.

"Naša agencija je već uveliko postala prepoznatljiva, tako da je naše obuke tokom 2020. godine prošlo više od 550 polaznika iz različitih programa, kao što su obuke iz rada sa SolidWorks i SolidCAM, obuke zavarivača i montera, akademija za menadžere i rukovodstvo, škola brizganja plastike, akademija za izvozne agente, akademija digitalnih tehnologija, i druge. Među polaznicima naše obuke prošle i ove godine je više od 300 onih koji su se zaposlili u lokalnim firmama", kazao nam je Alagić.

Svoje aktivnosti ova agencija je, kaže Alagić, usmjerila na aktivnosti Centra za pružanje usluga poslovne izvrsnosti i već sada su prepoznati kao resursni centar metaloprerađivačke industrije za cijelu BiH. Njihove usluge tokom 2020. i 2021. godine koristilo je više od 200 firmi koje su s područja više od 50 lokalnih zajednica u BiH.

"U saradnji s mladim informatičarima s našeg područja izgradili smo platformu Tešanj Connected, koja treba pomoći boljem povezivanju poslodavaca i nezaposlenih osoba na tržištu rada. Radimo i na izgradnji digitalne tehnološke platforme koja treba biti svojevrsna baza znanja za, prvenstveno, metaloprerađivačke, ali i za druge firme. Zatim, radimo analizu s akcionim planovima za firme iz metaloprerađivačkog sektora, putem koje smo identifikovali više od 100 firmi. Onima koje posjeduju potencijal za rast i razvoj pružit ćemo podršku kroz instrument podrške ‘small-wins’, podršku uvođenju međunarodinih standarda kvaliteta, podršku uvođenju informacionih sistema za integralno upravljanje resursima preduzeća, boljem povezivanju škola i univerziteta s privredom te poslovnom povezivanju naših firmi s partnerima izvan BiH", istakao je Alagić.

Ono na šta su posebno ponosni u ovoj agenciji jeste činjenica da su u protekloj godini uspjeli osigurati odobrenje projekata iz svih značajnih programa podrške koji su dostupni za BiH, a odnose se na razvoj poduzetništva i ekonomski razvoj kao što su IPA CBC HR-BIH-CG, EU4Business, USAID Razvoj radne snage. Vrijednost odobrenih projekata u protekloj godini bila je 1,6 miliona KM, a od osnivanja agencije, ističe Alagić, odobreno je više od 30 projekata čija vrijednost prelazi 5,5 miliona KM, od čega su 26 posto sredstva osnivača, a 74 posto donatorska sredstva, od kojih više od 96 posto čine sredstva stranih donatora. Prema ovim podacima, Tešanjska razvojna agencija svrstava se među najuspješnije razvojne agencije u BiH.