{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tegeltija najavio nove krivične prijave protiv bivših rukovodioca Birča

A
22.9.2013. u 09:39
0
9
Tegeltija najavio nove krivične prijave protiv bivših rukovodioca Birča
0
Tegeltija najavio nove krivične prijave protiv bivših rukovodioca Birča
Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija najavio je podizanje novih krivičnih prijava kao posljedicu nezakonitog poslovanja tvornice glinice Birač iz Zvornika, nad kojom je po odluci Vlade RS u proljeće ove godine pokrenut stečajni postupak.
Prema njegovim riječima istragom će biti obuhvaćeno još osoba jer će se policija vraćati i u vrijeme ranijih rukovodnih garnitura Birča. Istraga će, pojasnio je Tegeltija, biti proširena "i na pokušaje da se imovina Birča založi u cilju osiguranja nekih drugih kompanija u Litvaniji, poput Ukio banke".

"Još 2001. godine trebalo je znati kome se prodaje Birač, kontrolnim organima moralo je biti poznato da je kupac neko ko se ne bavi glinicom. Neke stvari smo morali znati i 2003. godine kad su Birču napravljeni takvi ustupci, poslije kojih se veoma teško moglo nazad", kazao je Tegeltija, aludirajući da je ova kompanija imala povlaštene cijene za plaćanje električne energije i usluge transporta u Željeznicama RS.

Istovremeno ministar finansija RS odbacio je odgovornost kontrolnih organa RS za nezakonitosti u poslovanju Birača. Pojasnio je da je riječ o "stranoj kompaniji u koju je teško bilo ući kontrolnim organima RS i vršiti pregled dokumentacije o njihovom poslovanju".

Tegeltija, koji je i šef koordinacionog tima za Birač, naveo je da je kredit Investiciono-razvojne banke RS od 18 miliona KM, koji je dat "Energoliniji", bio namijenjen da se naprave kotlovi kako bi se umjesto gasa kao energenta, čija je cijena skočila oko 10 puta, mogao koristiti ugalj.

Pojasnio je da su Litvanci, kao većinski vlasnici Birača, završili rekonstrukciju samo jednog kotla i da su dio novca povukli i prebacili na druge račune, te da je utvrđeno da su i za dio izvršenih radova cijene bile prevelike.

"Dobro je što taj kotao godišnje pravi uštedu Fabrici glinice od oko četiri miliona KM", naveo je Tegeltija gostujuću u subotu uveče na jednoj banjalučkoj televiziji, dodajući da je i "dobra stvar što je dobijena saglasnost od Evropske investicione banke da se taj kredit prenese na Aluminu, koja je preuzela vlasništvo nad Energolinijom, tako da u vezi sa ovim predmetom ne bi trebalo biti ozbiljnije štete".

Ministra finasija RS naveo je da će „RS iskoristiti sva pravna sredstva kako bi odgovorni za nezakonitosti u poslovanju Birača bili procesuirani, iako to prevashodno zavisi postoji li u Ustavu Litvanije mogućnost izručenja njihovih državljana drugoj zemlji u kojoj su počinili krivično djelo“.

Podsjećamo, MUP RS u petak je Specijalnom tužilaštvu RS-a podnio dvije krivične prijave protiv šest litvanskih državljana.

"Njih se tereti za krivična djela zloupotrebe položaja i ovlaštenja, nesavjesnog poslovanja u službi, te falsifikovanja službenih isprava. Na taj način, nenamjenskim trošenjem sredstava kredita Invesnticiono razvojne banke RS u iznosu od 19 miliona i 400 hiljada KM, namijenjenih za podsticaj zapošljavanja, četvorica od šest osumnjičenih, preduzeće Energolinija, koje posluje u sastavu Birača, oštetili su za 11 miliona i 300 hiljada KM. Druga prijava odnosi se na nezakonitosti u prodaji sekundarnih sirovina u iznosu od 2, 6 miliona maraka", precizirao je direktor policije RS Gojko Vasić.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: