Visoki ulozi
21

Svjetska trgovinska organizacija u Ženevi raspravlja o ključnim problemima

F. H.
Ulaz u zgradu WTO-a u Ženevi (Foto: EPA-EFE)
Ulaz u zgradu WTO-a u Ženevi (Foto: EPA-EFE)
Svjetska trgovinska organizacija okuplja ministre u Ženevi kako bi se pozabavili hitnim pitanjima, uključujući globalnu sigurnost hrane koja je ugrožena invazijom Rusije na Ukrajinu, prekomjernim ribolovom,te ravnopravan pristup vakcinama protiv Covida.

Na prvom ministarskom sastanku nakon nekoliko godina, Svjetska trgovinska organizacija (WTO) se suočava sa pritiskom da konačno sklopi dugo tražene trgovinske sporazume i pokaže jedinstvo usred još uvijek aktivne pandemije i nadolazeće globalne krize sa hranom.

Na vrhu dnevnog reda na početku četverodnevnog sastanka je danak koji ruski rat u Ukrajini, tradicionalnom izvoru žitarica za milione ljudi, ima po globalnu sigurnost opskrbe hranom.

Komesar za trgovinu Evropske unije Valdis Dombrovskis rekao je kako je je blok "vrijedno radio sa svim članicama na pripremi multilateralnog paketa za sigurnost hrane", kritikujući Rusiju jer "koristi hranu i žito kao oružje rata".

WTO se nada da će kritike ruskog rata u Ukrajini izolovati na prvi dan pregovora, kada se očekuje da će mnogi od više od 100 ministara koji treba da prisustvuju da daju izjave.

Međutim sa obzirom na to da mnogi odlučno odbijaju da pregovaraju direktno s Moskvom, postoje strahovi da bi to pitanje moglo da pređe na naredne dane, kada WTO želi da se fokusira na sklapanje dugo nedostižnih trgovinskih sporazuma.

Postoji oprezan optimizam da bi se zemlje konačno mogle dogovoriti o zabrani subvencija koje doprinose ilegalnom i neregulisanom ribolovu, nakon više od 20 godina pregovora.

Također, jedna od tema će biti i postizanje sporazuma koji bi omogućio zemljama u razvoju, osim Kine, da proizvode vakcine protiv Covida-19 bez autorizacije nositelja patenta, prenosi France24.