Novi izvještaj
13

Svjetska banka srezala prognoze ekonomskog rasta BiH

G. M.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ekonomija Bosne i Hercegovine ove godine će rasti za 2,8 posto, prognozira Svjetska banka u januarskom izvještaju "Globalni ekonomski izgledi".

Ovo je 0,6 posto manje u odnosu na raniju prognozu rasta BDP-a iz juna prošle godine.

Prema novom izvještaju, naša ekonomija će 2022. rasti za 3,5 posto.

Također se navodi je BDP Bosne i Hercegovine u 2020. pao za četiri procenta, što je za 0,8 posto gore u odnosu na junski izvještaj Svjetske banke.

Globalna ekonomija ove godine će rasti, prema procjeni, za četiri posto, što je za 0,2 posto manje nego u prethodnoj procjeni. Za narednu godinu se očekuje globalni rast od 3,5 posto.

Nove prognoze Svjetske banke za zemlje šire regije
Nove prognoze Svjetske banke za zemlje šire regije

"Nakon razorne zdravstvene i ekonomske krize koju je uzrokovao COVID-19, čini se da globalna ekonomija izlazi iz jedne od najdubljih recesija i započinje prigušeni oporavak. Vlade, domaćinstva i kompanije moraju prihvatiti promijenjeni ekonomski ambijent", navodi se u izvještaju.

Bit će potrebne uspješne politike koje će zaštititi najranjivije, ali će omogućiti da se kapital, rad, vještine i inovacije iskoriste u nove svrhe kako bi se stvorilo ekološki prihvatljivije, jače ekonomsko okruženje nakon korone. Neke zemlje koje već idu prema ovoj vrsti dinamičnosti i otpornosti morat će udvostručiti svoje napore.

"Za druge je promjena posebno važna sada kada je pandemija ozbiljno rastegnula fiskalne pozicije i kad su drugi pokretači dugoročnog rasta oslabili. Ulaganja su posebno umanjena 2020. godine na mnogim tržištima u nastajanju i ekonomijama u razvoju, nakon decenije trajne slabosti. Očekuje se da će se rast investicija nastaviti 2021. godine, ali uprkos porastu ulaganja u digitalne tehnologije, to neće biti dovoljno da se preokrene veliki pad iz 2020. godine", navodi se, između ostalog, u izvještaju.