Privreda
3

Svečano na Kosovu: Nakon tri godine otvoren autoput dug 117 km

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Svečanom ceremonijom, održanoj po snježnoj vejavici u Mazgitu, kraj Prištine, označen je završetak radova na izgradnji autoputa "Ibrahim Rugova".

Ceremonija je organizovana pod patronatom premijera Republike Kosova Hashima Thacija. Na početku ceremonije upriličena je scenska predstava uz dokumentarne snimke, kojom je prikazan historijat gradnje autoputa. Predsjednica, premijer i direktori američko-turskog konzorcijuma Bechtel & Enka, koji je izgradio put, zajednički su upalili svjetla i time označili završetak radova. Nacionalni put će od sutra u 7 sati biti pušten u saobraćaj.

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga je, pozdravljajući sve prisutne, istakla da je autoput dokaz da je Kosovo sposobno da sopstvenim sredstvima uradi velike projekte, koji olakšavaju komunikaciju i podstiču saradnju.

"Danas otvaramo nacionalni put, izgrađen u potpunosti našim sredstvima, koji nosi ime našeg slavnog vođe, čovjeka čija je ideja bila izgradnja autoputa koji spaja Tiranu i Prištinu, prvog predsjednika Kosova, dr. Ibrahima Rugove", kazala je Jahjaga.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Ona je istakla da izgradnjom autoputa Kosovo postaje važna, a ne samo tranzitna zemlja, na putu evropskih integracija. Kosovska predsjednica je ocijenila da je ovako veliki projekat moguć zato što je Kosovo suverena i nezavisna država, koja sama rukovodi svojim resursima.

"Slobodnu, nezavisnu i demokratsku zemlju Kosovo, dobili smo slavnom borbom OVK-a, uz bespoštednu pomoć Sjedinjenih Američkih Država i prijateljskih zemalja Evropske unije", kazala je.

Dodala je da se kosovska država gradi kao država ravnopravnih građana u kojoj su red i zakon osnova razvoja, a tolerancija među građanima i zajednicama vrijednost cijelog društva. Budućnost Kosova je u EU, a zrelost kosovskog društva je dokazana 3. novembra, organizovanjem slobodnih lokalnih izbora, kazala je Jahjaga, dodavši da slijedi i drugi dio testa, 1. decembra.

Premijer Thaci je izjavio da je ponosan što Kosovo ima moderan autoput, završen za samo tri godine.

"Ovo je najveći i najskuplji projekt realizovan ikada na Kosovu, a pritisci da se projekt ne realizuje bili su veoma veliki. Međutim, naša vizija razvoja je pobijedila dnevnu politiku", kazao je Thaci i istakao da je projekt završen prije predviđenog roka i da je već osvojio brojne svjetske nagrade.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

U izgradnji puta je više od 60% zaposlenih bilo s Kosova. 

Put je širok 28 metara, ima četiri saobraćajne trake od po 3,75 m, po dvije trake za zaustavljanje od tri metra, kao i zeleni pojas u sredini širine četiri metara.

Autoput će imati nadvožnjake, podvožnjake i svu putnu opremu, kao što su dinamička signalizacija (display), komunikacioni sistem, osvjetljenje na raskrsnicama i barijere protiv buke. Garancija radova je šest godina.

Autoput se proteže od granice sa Albanijom, u Morini, na jugu Kosova i dijagonalno presijeca Kosovo u pravcu Merdara na sjeveru Kosova, na granici sa Srbijom. Pojedine dionice su puštane u saobraćaj kako su bile završene, tako da je veći dio autoput već u upotrebi.

Iako nema zvaničnih podataka o vrijednosti autoputa, ekonomski stručnjaci procjenju da je suma premašila milijardu eura.