Privreda
0

Sve veća potražnja za ugljem i drvima

FENA
Posljednjih godina u Sarajevu i ostalim mjestima u FBiH je povećan broj domaćinstava koja se zagrijavaju na ugalj i drva. To je rezultat poskupljenja prirodnog gasa i struje iz godine u godinu i nesigurnosti da li će i kada biti prekinuta isporuka gasa.

U firmi Drvosječa d.o.o. Sarajevo koja se bavi veleprodajom i maloprodajom uglja i ogrjevnog drveta kazali su Agenciji Fena da prodaja ide odlično tokom cijele godine, a posebno uoči sezone grijanja.

Kako kažu, od njihovih vjernih i dugogodišnjih kupaca dobivaju informacije da i njihovi prijatelji i komšije sve više prelaze na korištenje drva i uglja kao energenata za grijanje.

"S obzirom na to da posjedujemo bazu podataka naših kupaca, možemo vam reći da u posljednje dvije godine imamo jako puno novih kupaca, koji su ranije koristili neke od ostalih energenata za grijanje, a odnedavno su se odlučili za korištenje drva i uglja. Najveća potražnja za drvima i ugljem jeste u ljetnim mjesecima, mada posljednje dvije godine ljudi kupuju drva i ugalj tokom cijele godine", kazala je Emina Šehović, PR firme Drvosječa.

Ona smatra da je to rezultat poskupljenja gasa i struje iz godine u godinu i nesigurnosti da li će konstantno biti gasa za zagrijavanje domaćinstava.

"Uslijed promjene cijena robe na tržištu i dinamike isporuke naših dobavljača nismo u stanju tokom cijele godine imati istu cijenu za naše cijenjene kupce. Isto tako jedan od razloga promjenjivosti cijene tokom godine jeste i nelojalna konkurencija, ali ističemo da imamo posebne pogodnosti za penzionere. Osim bogate ponude ogrjevnog drveta i uglja Drvosječa d.o.o. jedina je firma iz te branše koja daje dokaz o vaganju za svaku isporuku uglja", kazala je Šehović.

Firma Drvosječa d.o.o ima 184 zaposlena radnika i djeluje na šest lokacija. Glavno sjedište je u Sarajevu, a ima poslovne jedinice u Mostaru, Zenici, Tuzli, Goraždu i Maglaju. Na taj način, već gotovo deset godina pokriva direktno sva značajnija tržišta u FBiH. Firma raspolaže i voznim parkom koji broji 74 vozne jedinice.