Posljedice koronavirusa
64

Suad Ećo: U BiH je do sada u drvnoj industriji bez posla ostalo 2.000 radnika

E. Sk.
Foto: Komorabih.ba
Foto: Komorabih.ba
Zbog pandemije koronavirusa pogođene su mnoge firme, a brojni radnici ostali su bez posla. Jedna od takvih firmi je i Asocijacija drvne industrije i šumarstva Vanjskotrgovinske komore BiH na čelu sa Suadom Ećom.

Velikom krizom Asocijacija drvne industrije i šumarstva Vanjskotrgovinske komore BiH pogođena je, kaže nam Ećo, još od januara i boji se kako se ova kriza neće uskoro privesti kraju.

"Mi smo ovom krizom prouzrokovanom koronavirusom pogođeni još od januara, odmah nakon krize koja je zadesila Italiju i Njemačku. Uslijedilo je otkazivanje svih ugovora prema Italiji. U Martu se desio vrhunac, firme više nisu bile u mogućnosti isplaćivati plaće radnicima, jer nema posla", govori Ećo.

Naveo je kako raspolaže informacijama da ovaj problem imaju mnoge firme u Bosni i Hercegovini.

Osim toga, kaže Ećo, masovno otpuštanje desilo se i u firmi "Standard" iz Ilijaša, koja se bavi proizvodnjom namještaja, gdje je bez posla ostalo 500 radnika.

"Nije riječ samo o ovih 500 radnika. Do sada je u drvnoj industriji u našoj zemlji zabilježeno oko 2.000 otkaza. To su velike firme. Veliki je ovo udar na izvoz. Njemačko i italijansko tržište je palo", konstatuje Ećo.

Na kraju dodaje da su tražili prolongiranje plaćanja PDV-a i plaćanja doprinosa za februar, mart i april, kao i mogućnost da se prolongira plaćanje poreza na dohodak, te da se omogući prolongiranje plaćanja poreza na dobit za prethodnu godinu.

"Procjena je da će ovakvo stanje trajati još tri mjeseca. Pitamo se kako zadržati radnike u ova tri mjeseca", govori Ećo.