{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stvoreni uslovi za formiranje koncerna JP Elektroprivreda BiH - rudnici

F
12.5.2009. u 15:03
0
0
Stvoreni uslovi za formiranje koncerna JP Elektroprivreda BiH - rudnici
0
Stvoreni uslovi za formiranje koncerna JP Elektroprivreda BiH - rudnici
Dioničari JP Elektroprivreda BiH, predstavnici Vlade Federacije BiH i malih dioničara danas su na Skupštini Elektroprivrede BiH jednoglasno usvojili Odluku o preuzimanju udjela Federacije BiH u privrednim društvima-rudnicima u FBiH.
Usvajanjem Odluke stvoreni su svi preduslovi za formiranje konzorcija koji će činiti JP Elektroprivreda BiH i sedam rudnika: "Kreka", "Đurđevik", "Kakanj", "Breza", "Zenica2, "Abid Lolić" i "Gračanica".

Kako se navodi u saopćenju Elektroprivrede BiH, formiranjem konzorcija rudnicima uglja otvaraju se nove razvojne perspektive i stvaraju uvjeti za poboljšanje socijalno-materijalnog statusa rudara, dok Elektroprivreda BiH dobiva pouzdane snabdjevače osnovnom sirovinom za postojeće i nove, buduće termokapacitete.

Usvajajnju Odluke o preuzimanju udjela u rudnicima prethodilo je usvajanje Odluke o smanjenju osnovnog kapitala smanjenjem nominalne vrijednosti dionica sa 100 na 71 KM.

Ovom odlukom vrijednost osnovnog kapitala smanjena je s 3,035 milijardi KM na 2,150 milijardi KM.

Formirane su rezerve u visini sedam miliona KM a, također, formirane su i revalorizacione rezerve od oko 700 miliona KM, kao zadržana dobit, odnosno nenominirana vrijednost kapitala.

Razlika između dosadašnjeg ukupnog kapitala, nakon usvajanja Odluke o smanjenju kapitala, praktično, iznosi oko 185 miliona KM.

Dioničari su usvojili i Odluku o izmjenama i dopunama Statuta Elektroprivrede BiH, odnosno usvojili prečišćeni tekst Statuta Elektroprivrede BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: