Privreda
15

Strane banke i dalje povlače kapital iz istočne Evrope

FENA
Inostrane banke su u prvom ovogodišnjem tromjesečju ubrzale s povlačenjem kapitala iz centralne i istočne Evrope, pokazuje novi izvještaj Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Banke koje podnose izvještaj Banci za međunarodna poravnanja (BIS) smanjile su u tom razdoblju svoje vanjske pozicije u evropskim zemljama u razvoju, bez Rusije i Turske, u visini od 0,7 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP). To je više nego u zadnjem tromjesečju 2012. godine, kada su njihova sredstva u tim zemljama smanjena za 0,2 posto, navodi se u izvještaju EBRD-a, prenose agencije.

Mnoge banke u istočnoevropskim zemljama u potpunom su ili većinskom vlasništvu matičnih banaka sa Zapada, koje u posljednje vrijeme smanjuju kreditne aktivnosti u nastojanju da srede svoje bilance, narušene dužničkom krizom u eurozoni. Strahuje se da će njihovo povlačenje na domaće tržište naštetiti ekonomijama evropskih država u razvoju.

Istraživanje je pokazalo značajno kumulativno smanjivanje sredstava u proteklim tromjesečjima, koje je dosezalo u prosjeku i 5,5 posto BDP-a od sredine 2011. godine. Najveće povlačenje sredstava zbilo se u Mađarskoj, koje je dosegnulo 23 posto BDP-a, a zatim u Sloveniji, 17 posto.

Taj proces nastavio se i u prva tri mjeseca ove godine u zemljama kao što su Hrvatska, Latvija, Litvanija, Rumunija i Ukrajina, saopćio je EBRD.

  • Postoji zabrinutost da pogoršanje tržišnog sentimenta u vezi zemalja u razvoju, koje je počelo krajem maja, možda intenzivira povlačenje kapitala. Stoga će kontinuirano praćenje tog procesa, s jednim okom na sistemskim rizicima, ostati vrlo važno - navodi EBRD.

U Mađarskoj su banke zbog odluka vlade Viktora Orbana u vezi oporezivanja banaka i davanja subvencija zajmoprimcima u 2010. izgubile 3,6 milijardi eura.

Strane banke strahuju da bi mogle pretrpjeti još gubitaka od najavljenog plana kojim se želi pomoći zajmoprimcima s hipotekama u stranim valutama. Najveća mađarska banka OTP u protekle dvije sedmice je zbog oštrog pada cijene dionice izgubila na tržišnoj kapitalizaciji više od 200 milijardi forinti (887 miliona dolara).