{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Strane banke i dalje povlače kapital iz istočne Evrope

F
31.7.2013. u 09:52
15
14
Strane banke i dalje povlače kapital iz istočne Evrope
15
Strane banke i dalje povlače kapital iz istočne Evrope
Inostrane banke su u prvom ovogodišnjem tromjesečju ubrzale s povlačenjem kapitala iz centralne i istočne Evrope, pokazuje novi izvještaj Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).
Banke koje podnose izvještaj Banci za međunarodna poravnanja (BIS) smanjile su u tom razdoblju svoje vanjske pozicije u evropskim zemljama u razvoju, bez Rusije i Turske, u visini od 0,7 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP). To je više nego u zadnjem tromjesečju 2012. godine, kada su njihova sredstva u tim zemljama smanjena za 0,2 posto, navodi se u izvještaju EBRD-a, prenose agencije.

Mnoge banke u istočnoevropskim zemljama u potpunom su ili većinskom vlasništvu matičnih banaka sa Zapada, koje u posljednje vrijeme smanjuju kreditne aktivnosti u nastojanju da srede svoje bilance, narušene dužničkom krizom u eurozoni. Strahuje se da će njihovo povlačenje na domaće tržište naštetiti ekonomijama evropskih država u razvoju.

Istraživanje je pokazalo značajno kumulativno smanjivanje sredstava u proteklim tromjesečjima, koje je dosezalo u prosjeku i 5,5 posto BDP-a od sredine 2011. godine. Najveće povlačenje sredstava zbilo se u Mađarskoj, koje je dosegnulo 23 posto BDP-a, a zatim u Sloveniji, 17 posto.

Taj proces nastavio se i u prva tri mjeseca ove godine u zemljama kao što su Hrvatska, Latvija, Litvanija, Rumunija i Ukrajina, saopćio je EBRD.

- Postoji zabrinutost da pogoršanje tržišnog sentimenta u vezi zemalja u razvoju, koje je počelo krajem maja, možda intenzivira povlačenje kapitala. Stoga će kontinuirano praćenje tog procesa, s jednim okom na sistemskim rizicima, ostati vrlo važno - navodi EBRD.

U Mađarskoj su banke zbog odluka vlade Viktora Orbana u vezi oporezivanja banaka i davanja subvencija zajmoprimcima u 2010. izgubile 3,6 milijardi eura.

Strane banke strahuju da bi mogle pretrpjeti još gubitaka od najavljenog plana kojim se želi pomoći zajmoprimcima s hipotekama u stranim valutama. Najveća mađarska banka OTP u protekle dvije sedmice je zbog oštrog pada cijene dionice izgubila na tržišnoj kapitalizaciji više od 200 milijardi forinti (887 miliona dolara).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: