Privreda
9

Stečajni upravitelj u najstarijoj bh. firmi za proizvodnju ortopedskih pomagala

Klix.ba
Stečajni upravitelj Jasmin Šarenkapa, kojeg je odredio Sud u Sarajevu, već drugu sedmicu se nalazi u državnoj kompaniji Neretva, a prema saznanjima novinske agencije Patria on će već naredne sedmice odlučiti o sudbini jedine bh. nacionalne firme za proizvodnju ortopedskih pomagala, koja nakon rata u BiH posluje dosta teško.

Neretva je najstarija kompanija za proizvodnju ortopedskih pomagala u BiH, osnovana nakon završetka Drugog svjetskog rata, a koja se trenutno nalazi u dosta teškoj situaciji, sa neizmirenim obavezama prema radnicima i državi.

Položaj Neretve dodatno su zakomplikovale tužbe jednog dijela radnika, zbog čijih potraživanja zaostalih plaća je Sud prodao glavnu zgradu firme u centru Sarajeva, čime je faktički dovedena u pitanje kompletna dalja proizvodnja.

Stečajni upravitelj naredne sedmice podnijet će izvještaj Sudu u Sarajevu, na osnovu kojeg će Sud proglasiti stečaj Neretve, što bi značilo da će vlasti KS pokušati spasiti Neretvu, ili će donijeti odluku o likvidaciji, odnosno gašenju firme.

Senad Osmanagić, direktor Neretve, tvrdi da je grupa radnika mimo znanja stečajnog upravitelja bila u petak na sastanku kod ministra privrede Kantona Sarajevo Emira Hrenovice, što on smatra direktnim kršenjem zakona, odnosno boji se da bi to dodatno moglo zakomplikovati položaj Neretve.