DWWA 2017
2

Promo / Stari Podrum cabernet sauvignon 2012 osvojio zlatnu medalju na Decanterovom ocjenjivanju vina

Na jednom od najprestižnijih vinskih ocjenjivanja na svijetu, Decanter World Wine Awards DWWA 2017, održanom u Londonu, crnogorske Plantaže zabilježile su historijski uspjeh osvojivši zlatnu medalju za svoje premijum vino Stari Podrum cabernet sauvignon 2012.

Na Decanterovom takmičenju ove godine ocjenjivano je više od 17.200 vina iz svih dijelova svijeta, a sudijskim žirijem sa 219 članova, među kojima čak 65 nosilaca titule Master of Wine i 20 Master Sommeliera, predsjedavali su Gerard Baset MW MS OBE, Michael Hill Smith MW i Sarah Jane Evans MW.

Uspjeh vina iz Plantaža utoliko je veći ako se zna da se na takmičenju DWWA primjenjuju izuzetno strogi kriterijumi, pa zlatne medalje osvajaju samo vina ocijenjena sa preko 95 poena. Medalja za Stari podrum cabernet sauvignon 2012 prvo je Decanterovo zlato za vino iz Crne Gore u dosadašnjoj historiji takmičenja.

Cabernet sauvignon Stari podrum 2012 najnovije je vino u krunskoj seriji Zlatnih berbi kompanije Plantaže, koji je svoju premijeru doživio krajem prošle godine. Ovaj raskošni, moćni i voćni kaberne, sazrijevao je 12 mjeseci u francuskim baricima, pa dvije godine u bačvi od 5.000 litara i još godinu dana u flašama u arhivskom prostoru Starog podruma. Odlikuju ga snažne arome borovnice, kupine i crne ribizle, prožete notama nane, crne čokolade i kedrovine. U ustima ostavlja utisak sočnog i punog vina, sa raskošnim, ispoliranim taninima i kompleksnim ukusom crnog voća i začina.

"Vina iz linije Stari podrum svojim uspjehom pokazala su pravu snagu Plantaža i potencijal crnogorskog podneblja. Posebno smo ponosni na uspjeh kaberne sovinjona jer dokazuje da na našem teroaru, pored vranca, kratošije i drugih autohtonih sorti, internacionalne sorte takođe daju vrhunske rezultate. Sve to nije slučajno, već je rezultat ulaganja u vrhunski proizvod. Planiranjem, selekcijom i dugotrajnim pažljivim radom došli smo do potvrde kvaliteta i našeg potencijala, što su prepoznali i potrošači, ne samo u Crnoj Gori i zemljama regije, već širom svijeta", istakao je Veselin Đurišić, direktor marketinga i prodaje kompanije Plantaže.

Bojan Gašović, enolog Plantaža, istakao je da postupak proizvodnje vina iz Starog podruma podrazumijeva selekciju najboljeg grožđa sa mikrolokaliteta Šipčanik, koje se bere ručno i prerađuje u novom, posebno opremljenom pogonu Starog podruma. "Samo u najboljim godinama, sa parcela koje su pokazale da daju najkvalitetnije grožđe, pažljivo biramo rod koji ćemo pretočiti u Stari podrum. Iz tog razloga su naše serije premijum vina ograničene na svega nekoliko hiljada boca", istakao je Gašović i dodao: "Vina iz serije Stari podrum za kratko vrijeme stekla su visoku reputaciju među poznavaocima vina, a mnogi ekskluzivni restorani i hoteli uvrstili su ih u vinske karte. Naša premijum vina na najbolji način odražavaju horizonte ka kojima Plantaže teže."