Kulminacija problema
89

Stanje u Aluminiju kritično, uprava podnosi kolektivnu ostavku

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Aluminij d.d. Mostar ima osiguranu električnu energiju za još samo jedan dan, stanje je kritično, dok kompletna uprava ovog bivšeg giganta najavljuje podnošenje kolektivne ostavke.

Kako smo saznali od izvora bliskih menadžmentu Aluminija, na sutrašnjoj sjednici Nadzornog odbora ove kompanije kompletna uprava preduzeća, direktor Dražen Pandža i izvršni direktori Boris Vican i Ivan Čale, trebali bi podnijeti ostavke.

Naš izvor ističe da bi se ovo trebalo desiti ukoliko u naredna 24 sata ne bude nekih bitnijih promjena.

"Stanje je jako loše, uslovi pod kojima poslujemo su došli na taj nivo da je ugroženo postojanje kompanije. Uz ovaj stav Vlade aktualna uprava ne vidi izlaz iz problema”, kazao je naš izvor.

Navodno, razlog za povlačenja uprave na čelu s direktorom Draženom Pandžom je neispunjavanje uslova koje je postavila Vlada Federacije BiH, a to se prije svega odnosi na cijenu električne energije.

Kako Klix.ba saznaje, zahtjevi uprave Aluminija bili su takvi da ih Vlada FBiH nikako nije mogla prihvatiti. Traženo je subvencioniranje troškova električne energije, što bi poreske obveznike koštalo godišnje i više od 50 miliona KM.

Budućnost Aluminija mogla bi postati politička priča o izboru poželjnog scenarija. Konzorcij švicarskog Glencorea zajedno sa PPD-om iz Zagreba, širokobriješkim FEAL-om te SIK-om iz Mostara očigledno je HDZ-ov scenarij. Drugi dio Vlade FBiH preferira arapske partnere od kojih je jedan saudijski Dubal, a u igri je i kompanija iz Emirata.

U Aluminiju je sutra zakazana sjednica Nadzornog odbora nakon koje će biti poznat i zvaničan stav uprave.

Treba također naglasiti da su i bivša Uprava odnosno Nadzorni odbor Vladi FBiH u više navrata prijetili ostavkama.