Privreda
1

Stabilizovana proizvodnja u Fabrici glinice Birač

SRNA
Proizvodnja u zvorničkoj Fabrici glinice Birač je stabilizovana i preduzimaju se mjere i aktivnosti na povećanju kapaciteta, saopšteno je iz preduzeća Alumina Zvornik.

U saopštenju se dodaje da se očekuje da proizvodnja glinice i zeolita u maju bude iznad mjesečnog plana, te da određena pozitivna kretanja na tržištu daju mogućnost za povećanje kapaciteta i većeg plasmana proizvoda na čemu se intenzivno radi.

U tom pravcu se kreću i aktivnosti na osiguranju većih količina boksita, prije svega sa domaćih prostora.

U saopštenju se ističe da je Fabrika glinice od strane dosadašnjeg vlasnika i poslodavca "potpuno ogoljena s ciljem potpunog zaustavljanja", ali da je, zahvaljujući mjerama Vlade RS, spašena od beznađa, kao i angažovanjem zaposlenih i inženjerskog kadra, koji su je znanjem i iskustvom uspjeli održati u radu.

"Zahvaljujući naporima svih zaposlenih, te punoj posvećenosti Vlade Republike Srpske i Koordinacionog tima za nastavak poslovanja Fabrike, kao i angažovanjem čelnih ljudi lokalne zajednice, uprkos brojnim problemima i skoro nepremostivim teškoćama, uspjelo se obezbijediti funkcionisanje ovog važnog privrednog subjekta za opštinu Zvornik i regiju", navodi se u saopštenju.

Iz preduzeća Alumina dodaju da imaju veliko razumijevanje strateških partnera i dobavljača koji Fabriku snabdijevaju osnovnim sirovinama i drugim repromaterijalima.

"U proteklih desetak dana, ostvarili smo intenzivne kontakte sa kupcima i uspjeli dosadašanje robno-novčane tokove presumjeriti na direktne odnose i na taj način zadržati nesmetan kontinuitet plasmana proizvoda i obezbjeđenje novčanih tokova", navodi se u saopštenju.

Stečajni postupak u zvorničkoj Fabrici glinice Birač otvoren je 8. aprila.