Energetski sektor FBiH
59

Šta će značiti odustajanje od Bloka 7 Termoelektrane Tuzla?

B. R.
Idejno rješenje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla (Foto: A. K./Klix.ba)
Idejno rješenje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla (Foto: A. K./Klix.ba)
Ako ne bude izgrađen Blok 7 Termoelektrane Tuzla, pitanje je kakve će to imati posljedice prvenstveno po elektroenergetski sistem, a zatim po ekonomiju Federacije Bosne i Hercegovine.

Sve je izglednije da neće biti izgrađen Blok 7 koji je trebao biti jedan od najvećih poslijeratnih projekata u bh. energetskom sektoru. Odluka o izgradnji ovog energetskog postrojenja donijeta je 2014. godine, a trebao ga je izgraditi konzorcij kineskih kompanija China Gezhouba Company i China Energy Engineering Group Guangdong Electric Power Desing Institute.

Namjera je bila da se izgradnja finansira kreditom kineske državne banke Eximbank za Elektroprivredu Bosne i Hercegovine (EP BiH) u iznosu od 1,5 milijardi KM. Iz Energetske zajednice su nekoliko puta upozoravali da državna garancija za ovaj kredit predstavlja nedozvoljenu državnu pomoć.

U međuvremenu je za realizaciju ovog projekta već potrošeno 300 miliona KM, od čega je samo za avans dato 200 miliona KM. Značajan problem se desio kada se iz ovog projekta povukla američka kompanija General Electric čija je oprema (kotao, turbina i generator kao ključna oprema) trebala biti u Bloku 7. GE se povukao nakon što je 2020. odustao od učešća u projektima zasnovanima na uglju.

Konzorcij dvije kineske kompanije je ponudio izmjenu ugovora - da tu ključnu opremu isporuče kineski proizvođači s evropskom tehnologijom ili licencom. Međutim, EP BiH se tome usprotivio, tvrdeći da tako štiti svoje interese.

Očekuje se da će se spor između FBiH i kineske strane riješiti međunarodnom arbitražom. Zbog toga je donekle razumljivo zašto se nadležni ne očituju o pitanjima koja su u interesu javnosti, a odnose se na Blok 7. Naime, bilo koje očitovanje bi suprotna strana u arbitraži mogla iskoristiti protiv FBiH.

Blok 7 je trebao biti zamjenski za blokove 3,4 i 5 Termoelektrane Tuzla, a blokovi 3 i 4 su trebali biti ugašeni do kraja ove godine. Međutim, revitalizacijom blokova 3 i 4 pokušat će se produžiti njihova upotrebljivost.

Ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Vedran Lakić (SDP) tvrdi da energetski sektor ovog entiteta ne može funkcionirati bez termoelektrana. Smatra da su izuzetno potrebne te da bi njihov izostanak u posljednje tri godine značio rast cijena struje i uvoz struje iz inostranstva.

Prema njegovim riječima, obnovljivi izvori energije su budućnost, ali dok ne dođemo do toga da se u potpunosti možemo osloniti na obnovljive izvore, moramo se osloniti na ono što imamo.

No, pojedini uvjeravaju da bi uvozna struja bila jeftinija od struje koja bi se proizvodila u Bloku 7 Termoelektrane Tuzla. Pitanje je da li će izostanak ovog bloka značiti dodatni rast cijene struje. Ukoliko to bude slučaj, onda će to neminovno značiti rast drugih životnih troškova, kao što je to i ranije bio slučaj.