Privreda
0

Srebrenički rudnik Sase: Poslovanje pozitivno, planovi kao prošle godine

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Srebrenički Rudnik olova i cinka Sase ove godine planira eksploataciju 323.000 tona rude, što je na prošlogodišnjem nivou, te očekuje da će taj plan realizovati, što bi mu obezbijedilo održivo poslovanje u godini velikih poremećaja i pada cijena obojenih metala u svijetu, rekla je predsjednica Upravnog odbora ovog preduzeća Jelena Petrić.

Prema njenim riječima, iako je racionalno poslovanje neophodno da bi se izdržao taj udar, u rudniku Sase planiraju da izdvoje 3,5 miliona KM za investicije.

"Ulaganja u razvoj i istraživanja prethodnih godina dala su rezultat i otkrivene rezerve rude povećane su za 1,1 miliona tona u odnosu na 2007. godinu kada je britanska kompanija Mineko preuzela ovaj rudnik i eksploataciju rude u Sasama", rekla je Petrić Srni.

Jelena Petrić (Foto: SRNA)
Jelena Petrić (Foto: SRNA)

Ona je dodala da je rudnik prošle godine ostvario dobit u poslovanju kao i u nekoliko prethodnih godina, a ove godine nastoji da održi proizvodnju na prošlogodišnjem nivou, uz maksimalnu racionalizaciju troškova.

"Proizvodnju održavamo zahvaljujući dobroj organizaciji rada i dobroj opremljenosti rudnika, te racionalizaciji troškova i uprkos teškoćama u ovoj godini neće biti otpuštanja radnika", rekla je Petrić.

Rudnik Sase posluje u okviru firme Gros iz Gradiške, čiji je vlasnik britanska kompanija Mineko koja je sklopila koncesione ugovore i preuzela nekoliko rudnika obojenih metala u Srbiji i Makedoniji.

Rudnik zapošljava 532 radnika i najveći je privredni kolektiv u srebreničkoj opštini i među tri najveća u regiji Birač.

Foto: SRNA
Foto: SRNA

Preduzeće ispoljava i društvenu odgovornost prema lokalnoj zajednici, pa je u posljednjih pet godina izdvojilo više od pola miliona maraka za pomoć kulturnim i sportskim društvima, izgradnju sportskih terena i organizovanje različitih manifestacija, te sportskih takmičenja u Srebrenici i Bratuncu odakle je najviše zaposlenih u ovom kolektivu.

Plate radnicima, zakonski doprinosi i porezi, kao i koncesiona naknada i doprinosi za beneficirani staž rudara redovno se izmiruju, a prosjek plata u ovom preduzeću veći je nego u ostalim privrednim subjektima u ove dvije opštine.