Privreda
0

Spomenik prirode Tajan dobio turistički Info centar

FENA
Turistička zajednica Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) organizirala je danas ceremoniju povodom završetka projekta T.A.J.A.N. (TAJAN - Tourism, Adventure, Joy, Attractions, Nature), koji finansira Evropska unija i zvaničnog otvaranja turističkog Info centra, u mjestu Kamenica, Zavidovići, na području Spomenika prirode Tajan.

Ceremonija završetka projekta T.A.J.A.N. i otvaranja turističkog Info centra je bila prilika da se prisutne zvanice bolje upoznaju o brojnim aktivnostima koje su provedene na uređenju turističke destinacije Tajan, raznolikoj ponudi sadržaja i opreme koja se nudi posjetiteljima u novom turističkom Info centru te atraktivnim destinacijama na planini Tajan.

Ceremoniji je prisustvovao i šef Delegacije EU u BiH ambasador Peter Sorensen koji je zajedno s direktorom Turističke zajednice ZDK-a Senaidom Šabanovićem otvorio Info centar.

Događaju su prisustovali i predstavnici Federalnog ministarstva okoliša i turizma i ZDK-a.

Ukupna vrijednost projekta je 468.000 eura, od čega je EU finansirala 350.000 eura, a ostatak su dali Turistička zajednica ZDK-a i Općina Zavidovići, kazao je Agenciji Fena voditelj projekta Tajan Samir Softić.

"Napravili smo jednu lijepu turističku destinaciju i plasirali je na tržite, a goste koji dođu na ovu destinaciju očekuje poboljšana infrastruktura", kazao je Softić.

Spomenik prirode Tajan osim prirodnih ljepota sada nudi i aktivnosti kao što su: promatranje divljine, brdski biciklizam, planinarenje, hodanje na krpljama, speološki događaji, ekoturizam i drugo.

"Imamo staze pogodne za razne aktivnosti kao što su planiranje, brdski biciklizam. Imamo obučene pružaoce usluga, odnosno vlasnike smještajnih kapaciteta u Spomeniku prirode Tajan. Članovi Gorske službe spašavanja su također obučeni u skladu s EU standarima. Planinski vodiči su dobili međunarodno priznate certifikate. A povezali smo se s turističkim agencijama, tržištem. Putem naših redovnih aktivnosti uspostavili smo saradnju s drugim turističkim destinacijama u BiH i regiji i uspostavljamo saradnju s međunarodnim mrežama zaštićenih područja", kazao je Softić.

Turistička zajednica ZDK-a godinama intenzivno radi na unapređenju turističke ponude zaštićenog Spomenika prirode Tajan, u saradnji s partnerskim organizacijama i uz finansijsku podršku EU.