Barcelona - Marsej
3

Španija i Francuska objavile dogovor o izgradnji podvodnog plinovoda

F. H.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Španija i Francuska postigle su novi dogovor o izgradnji podvodnog plinovoda od Barselone do Marseja, time otkazujući dugo blokiranju izgradnju plinovoda koji bi povezivao dvije zemlje kroz Pirineje.

Plinovod će omogućiti Španiji i Portugalu, koji su najveći uvoznici tečnog prirodnog plina (LNG), da višak zaliha transportuju u Francusku i druge evropske zemlje.

LNG je postao omiljena roba za zamjenu ogromnih količina ruskog plina koje je Kremlj prekinuo od početka invazije na Ukrajinu.

Evropska unija pokušava osigurati što je moguće više LNG-a što je kako bi preživjela zimu bez velikih nestanka struje ili racionalizacije korištenja plina.

Dogovor su u četvrtak najavili španski premijer Pedro Sánchez, francuski predsjednik Emmanuel Macron i portugalski premijer António Costa, uoči samita EU u Briselu, na kojem će energetska kriza biti glavna tema.

"Ovo su vrlo dobre vijesti za Evropu", rekao je Sanchez novinarima prije nego što je krenuo na sastanak. "Ova solidarnost je koherentna s našom zelenom tranzicijom."

"Cilj je bolje povezivanje sa ostatkom kontinenta za Španiju i Portugal", rekao je Macron.

Dogovor znači da je projekat MidCat zvanično napušten, potvrdili su čelnici.

Plinvood dug 226 kilometara trebao je povezati špansku gasnu mrežu sa francuskom prelazom preko Pirineja, od Hostalrica u Kataloniji do Barbaire, u južnoj Francuskoj.

MidCat je bio u zastoju od 2019. godine, kada je nezavisni izvještaj doveo u sumnju cijenu i profitabilnost plinovoda, ali rat u Ukrajini i potonja energetska kriza dali su novi zamah i podstakli pozive Madrida i Lisabona da se projekat završi.

Macron je, međutim, ostao protiv, tvrdeći da je gasovod preskup, da nije usklađen sa zelenim ambicijama EU i da nije u stanju da transportuje električnu energiju.

Plinovod je nazvan BarMar i povezivati će Barcelonu ssa Marsejom, plan je da postane operativan do kraja decenije.