Privreda
4

Sony u plusu nakon pet godina

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Japanski elektronski gigant Sony saopštio je da je ostvario godišnji profit prvi put u posljednjih pet godina, zahvaljujući prodaji imovine i slabljenju jena.

Kompanija je u finansijskoj godini do 31. marta ostvarila neto profit od 436 miliona dolara, dok je u istom periodu prošle godine zabilježila gubitak od 4,6 milijardi dolara.

Sony je saopštio da je povećanju prodaje doprinio pad jena prema drugim valutama, što je pojeftinilo robu ovog proizvođača u inozemstvu.

Analitičari ocjenjuju da je pozitivnom poslovnom rezultatu najviše doprinijela prodaja imovine ove kompanije, prenio je BBC.

Sony očekuje da će u ovoj finansijskoj godini ostvariti profit od oko 450 miliona dolara, ukoliko se niži kurs jena zadrži, kao što se očekuje.

Japanska valuta oslabila je za više od 20 posto prema američkom dolaru od novembra prošle godine, nakon što su političari predstavili seriju agresivnih mjera s ciljem da se podstakne ekonomski rast.

Sony je nekada bio tržišni lider u raznim kategorijama potrošačke elektronike, ali je u posljednjih nekoliko godina doživio veliki poslovni pad usljed sve jače konkurencije, pada cijena i smanjenja margine zarade.

Najlošije je poslovalo odjeljenje za televizore, koje je u minusu već osam uzastopnih godina.