Prihvaćena jedna olakšica
72

SNSD amandmanom oborio prijedlog da privrednici PDV plaćaju na kraju mjeseca

F. H.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Predstavnički dom Parlamenta BiH će u drugom čitanju odlučivati o zakonu o izmjenama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost kojim je predviđeno da se prag za ulazak u PDV sistem diže sa 50.000 na 100.000 KM, ali nije usvojen dio koji se tiče roka za plaćanje PDV-a.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u su predložili poslanici Mladen Bosić i Darko Babalj. U prvom čitanju usvojene su izmjene da se PDV plaća posljednjeg dana u mjesecu, a ne 10. u mjesecu kao što je sada slučaj. Također, izmjene Zakona o PDV-u BiH predviđaju povećanje praga za obaveznu registraciju sa postojećih 50.000 na 100.000 KM.

Ipak na Komisiji za finansije i budžet Predstavničkog doma usvojen je amandman SNSD-a kojima je ukinut dio izmjena koji se odnosi na plaćanje PDV-a do posljednjeg dana u mjesecu.

Ranije su Udruženje poslodavaca u Federaciji BiH i Unija poslodavaca Republike Srpske pozvali poslanike Predstavničkog doma državnog parlamenta da usvoje predložene izmjene i dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost koje su predviđale izmjene i koje se tiču datuma, a i iznosa.

UIO na čijem je čelu SNSD-ov Zoran Tegeltija je dala negativno mišljenje na pomjeranje datuma za uplatu PDV-a i kao razlog su naveli ugroženost makroekonomske stabilnosti Bosne i Hercegovine.

Mladen Bosnić koji je predložio prvobitne izmjene izrazio je žaljenje zbog SNSD-ovih amandmana jer smatra da je ta odredba bila ključni element, ali da će podržati izmjene jer i povećanje limita za ulaženje u sistem PDV-a predstavlja napredak.

Da bi zakon stupio na snagu potrebno je da, nakon što ga danas usvoji Predstavnički dom, bude usvojen i u Domu naroda BiH, ali je Bosić upozorio na to da je i Zakon o ukidanju akciza bio usvojen u Predstavničkom domu pa oboren u Domu naroda.