{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Smijenjen dosadašnji direktor Cimosa Fadil Novalić

F
27.5.2013. u 20:21
0
63
Smijenjen dosadašnji direktor Cimosa Fadil Novalić
0
Smijenjen dosadašnji direktor Cimosa Fadil Novalić
Direktor Cimos TMD Ai d.o.o. Gradačac Kopar, Fadil Novalić smijenjen je s te dužnosti pored ostalog i zbog sumnje za višekratnu zloupotrebu položaja.
Naime, Grupa Cimos oglasila se saopćenjem u kojem pojašnjava razloge za smjenu dosadašnjeg direktora Cimos TMD Ai d.o.o. Gradačac, Fadila Novalića.

U saopćenju se navodi da je Novalić smijenjen zbog neizvršavanje odluka Skupštine po pitanju imenovanja prokuriste i smanjivanje ovlasti direktora, kršenje individualnog ugovora o radu tj. isplata više plate od ugovorene, te sumnje za višekratnu zloupotrebu položaja.

Grupa Cimos se u posljednjih nekoliko godina nalazi u finansijskim problemima zbog većeg broja investicija, koje nisu praćene rastom prodaje i efikasnošću poslovanja.

Uslijed strateške važnosti Grupe Cimos, Republika Slovenija je odobrila dodatni kredit za likvidnost od 35 miliona eura, a koji će u narednom periodu biti iskorišten, između ostalog i za potrebne investicija u nove projekte u BiH kao i za plaćanje dobavljačima za normalni nastavak proizvodnje na svim lokacijama u BiH.

Jedan od preduslova za dobivanje ove pomoći je i to da je Grupa Cimos obavezna u narednih nekoliko mjeseci da izvede detaljno poslovno i finansijsko prestruktuiranje.

Provedba plana prestrukturiranja Cimos ostaje vodeći Tier1 dobavljač evropskoj automobilskoj industriji.

S tim ciljem je pripremljen program poslovnog prestrukturiranja, koji obuhvata konsolidaciju proizvodnih lokacija i optimiziranje proizvodnih procesa.

Program će se izvoditi u svim regijama, uključujući i BiH, gdje će se konsolidirati dvije lokacije - Sarajevo i Srebrenica, a uprava Cimosa je odlučna da taj postupak izvede na način da utjecaj na zaposlene i društvo bude što manji.

Cimos je ponudio da dio svojih poslova iz ne-automobilskog programa prenese na potencijalne investitore, koji bi bili spremni preuzeti spomenute dvije lokacije, i očuvati poslovne aktivnosti i radna mjesta. Na tome će se raditi i u narednom periodu, a u saradnji s lokalnim i državnim vlastima BiH.

BiH ostaje strateška regija za Grupu Cimos i sve informacije koje su u suprotnosti s time su bez ikakve osnove.

Trenutno su u pripremi i novi projekti s kojima će se opseg proizvodnje u BiH i dodatno povećati.

Naglašavaju da je senzibilnost Grupe Cimos veoma naglašena pogotovo za područje Srebrenice i sve promjene vezane za tu lokaciju će se voditi na poseban način.

"Svi koraci su bili usklađeni s bivšim direktorom Novalićem, koji je na žalost zaposlenima prenosio lažne informacije o zatvaranju svih tvornica na području BiH do 2014. godine i s takvim ponašanjem je društvu nanio nepopravljivu štetu", stoji u saopćenju Grupe Cimos.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: