Privreda
19

Slučaj Tuš: 60 firmi traži svoj novac, za devet dana ispitivanje stečajnih prijava

Piše: I. P.
Do sada prijavljeno sedam miliona KM duga
Do sada prijavljeno sedam miliona KM duga
Općinski sud u Bihaću je 16. marta otvorio stečajni postupak nad firmom Tuš Trade, a za devet dana bit će održano ispitivanje prijava potraživanja stečajnih povjerilaca.

Tačnije, 29. maja pred sudom će se naći dobavljači i saradnici Tuša koji tvrde da su oštećeni i koji navodno potražuju milione konvertibilnih maraka.

"Svi koji imaju potraživanja prijavljuju ih u stečajni postupak i to će biti to tzv. ispitno ročište gdje će stečajni upravnik ispitivati osnovanost potraživanja i reći koja se priznaju, a koja ne", objasnio je za Klix.ba advokat Senad Bilić, predstavnik oštećenih dobavljača u krivičnom postupku pred Tužilaštvom BiH.

"Paralelno sa stečajnim postupkom ide krivični postupak gdje se pred Tužilaštvom BiH vodi istraga po krivičnoj prijavi koju su podnijeli dobavljači. Ja sam podnio tu krivičnu prijavu i svi koji se žele pridružiti krivičnom postupku i koji žele postaviti svoj imovinsko-pravni zahtjev u tom postupku, mogu se obratiti meni", rekao je Bilić.

Kako tvrdi naš sagovornik, broj imovinsko-pravnih zahtjeva raste svakodnevno, a u posljednjih dva mjeseca u krivičnom postupku pristupilo je blizu 60 firmi koje su se pridružile krivičnom gonjenju.

Do ovog trenutka prijavljene firme potražuju ukupno sedam miliona konvertibilnih maraka, a preliminarne procjene ukupne štete nad bh. dobavljačima govore o šteti od 20 miliona konvertibilnih maraka.

Podsjećamo, Tuš je u oktobru 2014. godine zatvorio svoje poslovnice u BiH, a veliki broj bosanskohercegovačkih firmi tvrdi da se slovenska kompanija povukla iz naše zemlje ne vrativši svoja dugovanja.