Kosovo uvodi carine
2

Slučaj "mlijeko": Vanjskotrgovinska komora traži hitnu reakciju nadležnih

Klix.ba
Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovina (VTK BiH) zvanično je tražila hitnu reakciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH povodom uvođenja zaštitnih mjera UNMIK Kosova na uvoz mlijeka i pavlake porijeklom iz naše zemlje.

"Uvidom u zvaničnu stranicu Ministarstva ekonomije Kosova, došlo se do saznanja da je ovo Ministarstvo u ponedjeljak, 16. aprila, donijelo odluku da uvede zaštitne mjere na uvoz mlijeka i pavlake porijeklom iz BiH. Budući da se radi o postupku koji će u velikoj mjeri ugroziti izvoz mliječne industrije BiH, Komora se obratila Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da što hitnije poduzme sve mjere kako bi se spriječilo nametanje carine od 17 posto na uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH na UNMIK Kosovo", kažu iz VTK BiH.

Napominju da je prošle godine mliječna industrija BiH počela da bilježi znatan pomak u izvozu, te da tržište UNMIK Kosova predstavlja jedno od najznačajnijih tržišta za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH. Prema podacima sa kojima raspolaže VTK BiH, ukupan izvoz za tarife navedene u predmetnoj Odluci u 2016. godini je iznosio 7 miliona KM, a u 2017. godini oko 8,4 miliona KM iz čega je jasno vidljivo od kolikog je značaja ovo tržište za izvoz mliječne industrije BiH.

"Radi održavanja konkurentnosti mliječne industrije Bosne i Hercegovine, neophodno je da relevantne institucije u BiH što hitnije reaguju s ciljem otklanjanja ove barijere", saopćeno je iz VTK BiH.