Nakon novih sankcija
0

Slovačka očekuje solidarnost Brisela na ublažavanju posljedica naftnog embarga

S. Š. U.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Slovačko ministarstvo ekonomije saopćilo je da će među državama članicama Evropske unije ona biti najteže pogođena sankcijama EU na rusku naftu i da očekuje da solidarnost Brisela ublaži negativan utjecaj naftnog embarga na tu zemlju.

Slovačko ministarstvo ekonomije navelo je u saopštenju da traži odobravanje trogodišnjeg perioda tranzicije koji je državi potreban za prekid trgovanja ruskom naftom i naftnim derivatima, ali da njen zahtjev nije prihvaćen, već su usvojene oštre sankcije s ciljem da se desetkuju ruski naftni prihodi zbog napada Moskve na Ukrajinu, prenosi Reuters.

"Embargo je usvojen u verziji koja direktno utječe na tržište motornih goriva i njihovu proizvodnju u Slovačkoj. U okviru deklarisane solidarnosti, očekujemo individualni pristup sredstvima iz programa REPower EU", navedeno je u saopćenju slovačkog ministarstva ekonomije.

Referiraju se na plan EU o okončanju zavisnosti od ruskih fosilnih goriva.

Iz ministarstva navode kako konačna verzija sankcija znači da će Slovačka moći da nastavi uvoz nafte iz Rusije preko naftovoda Druzhba, ali bi nakon osam mjeseci to mogla da koristi samo za proizvodnju dovoljnu za domaće tržište i izvoz naftnih derivata u susjednu Češku, u periodu od narednih 10 mjeseci.

Proizvodnja u jedinoj domaćoj rafineriji u Slovačkoj, Slovnaftu, zavisna je od ruske nafte. Iz kompanije Slovnaft jučer je saopćeno da će embargo imati ozbiljne posljedice po njihovu proizvodnju i da će stvoriti nestašicu goriva na regionalnom tržištu jer se tehnološke promjene ne mogu izvršiti u kratkom roku.

Ova rafinerija u vlasništvu mađarskog MOL-a, koja prerađuje 124.000 barela dnevno, nalazi se u blizini slovačkih granica sa Mađarskom i Austrijom, a također ima cjevovod za isporuku proizvoda do Češke.

"Slovnaft" izvozi većinu svoje proizvodnje, uključujući dizel, benzin, avionsko gorivo, sumpor i plastiku u brojne zemlje centralne i zapadne Evrope i upozorava da bi prisilno smanjenje kapaciteta moglo da ugrozi snabdjevenije domaćeg tržišta.