Veoma važan dokument
101

Skupština Kantona Sarajevo usvojila nacrt urbanističkog plana, slijedi javna rasprava

B. R.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Skupština Kantona Sarajevo je danas usvojila nacrt urbanističkog plana za period od 2016. do 2036. godine, a sada slijedi dvomjesečna javna rasprava o ovom planu.
Ova odluka usvojena je nakon višesatne rasprave koja je ponovno u fokus stavila neslaganja između vlasti i opozicije. U kasnim večernjim satima, odluka je i usvojena s 19 glasova za, tri glasa protiv dok je pet zastupnika bilo suzdržano.

Direktor kantonalnog Zavoda za planiranje razvoja Faruk Muharemović i njegov pomoćnik Edin Jenčiragić su zastupnicima obrazložili nacrt urbanističkog plana.

Na čelu tima za izradu urbanističkog plana bila je arhitektica profesor emeritus Vlasta Jelen Žuljić, a doprinos je dao i ciriški univerzitet ETH. Urbanističkim planom je određena namjena zemljišta, a u kantonalnom Zavodu za planiranje razvoja uvjeravaju da će se planom nakon dugo vremena omogućiti pozitivan urbanistički razvoj.

Više je značajnih planiranih stvari. Naime, planirano je stvaranje 15-minutnog grada, tj. mogućnosti da svaki građanin može svakodnevne potrebe zadovoljiti pješačenjem do 15 minuta. To bi trebalo značiti stvaranje više urbanih područja, a kako bi se otklonio prostorni disbalans koji podrazumijeva da je većina aktivnosti i građevina značajnih institucija i ustanova u postojećem centru grada i područjima koja gravitiraju centru.

Zamišljeno je da značajnu ulogu u stvaranju 15-minutnog grada ima javni prijevoz. Pa je tako predloženo da se tramvajskim prijevozom povežu naselja Rajlovac, Dobrinja i Šip, da se trolejbuskim prijevozom povežu Dobroševići te da se lakom željeznicom poveže Međunarodni aerodrom Sarajevo. Osim toga, planirane su žičare do Žuča, Huma i Igmana.

Nadležni tvrde da je u nacrtu urbanističkog plana sadržana studija o vjetrokoridorima i utjecaju visokih zgrada na kvalitet zraka, ali da su dijelovi te studije revidirani u dogovoru s autorima te studije. Također su tretirani i izgradnja u padinskim dijelovima Kantona Sarajevo, kao i zbrinjavanje otpada.

Vlada Kantona Sarajevo će nakon javne rasprave utvrditi prijedlog urbanističkog plana kojeg treba prihvatiti i skupština kako bi stupio na snagu.