Velika kupoprodaja
7

Skupština dioničara odobrila: Biznismen Pavao Vujnovac postaje većinski vlasnik bivšeg Agrokora

B. R.
Pavao Vujnovac (Foto: Pixsell/ Emica Elvedji)
Pavao Vujnovac (Foto: Pixsell/ Emica Elvedji)
Skupština dioničara kompanije Fortenova Grupa, bivši Agrokor, danas je odobrila da većinski vlasnik ove kompanije postane hrvatski biznismen Pavao Vujnovac. Očekuje se da će Vujnovac za to morati platiti 660 miliona eura.
Kako su saopćili iz Fortenove, kako će tačno izgledati nova vlasnička struktura zavisit će o interesu sadašnjih nesankcionisanih dioničara za dodatnom investicijom u suvlasništvo.

"Kako bi, bez obzira na nivo interesa dioničara za dodatnom investicijom, garantovala sigurnu dostupnost sredstava potrebnih za zaključenje transakcije po dogovorenoj cijeni, kompanija Open Pass (iza koje stoji Vujnovac) je pristala osigurati isplatu cijelog dogovorenog iznosa, ukoliko to bude potrebno", obrazložili su u Fortenovoj.

Prema odobrenom dogovoru, Fortenova u svojoj vlasničkoj strukturi neće više imati sankcionisane dioničare (ruske banke VTB i Sberbank), čije će vlasništvo biti isplaćeno, a u novoj vlasničkoj strukturi će pod jednakim uslovima učestvovati svi kvalifikovani dioničari, odnosno praktično svi nesankcionisani sadašnji dioničari kompanije među kojima je i cijeli niz partnera i dobavljača Fortenove.

Sadašnji dioničari koji nisu pod sankcijama će moći ili samo prenijeti svoje vlasništvo u novu BidCo kompaniju ili uz dobrovoljnu opciju dodatne investicije povećati svoj suvlasnički udio ili odabrati opciju isplate, odnosno izlaska iz vlasničke strukture.

Sankcionisanim dioničarima će njihovi pripadajući iznosi biti uplaćeni na poseban račun kojem će moći pristupiti kada sankcijski propisi Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije to dozvole.

Napomenuli su da je prihvatanju dogovora na Skupštini dioničara prethodila odluka Okružnog suda u Amsterdamu od 18. decembra kojim su odbačeni svi zahtjevi kompanije SBK Art LLC-a, tj. njenog navodnog vlasnika Saifa Alketbija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i osobe koja je nedavno stekla depozitarne potvrde Fortenove, za odgodom današnje Skupštine.

Time je ujedno nizozemsko pravosuđe četvrti put odbacilo zahtjev sankcionisane osobe SBK Art i njenog navodnog vlasnika u dugom nizu tzv. obijesnog parničenja protiv Fortenove.

"S ovom ključnom odlukom u dugotrajnom procesu vlasničke konsolidacije Fortenove, u novu godinu zaista ulazimo s novim elanom. Činjenica da su nesankcionirani dioničari, uz znatnu podršku brojnih dobavljača koji su suvlasnici naše kompanije, značajnom većinom podržali predloženo rješenje potvrđuje što stalno naglašavamo - kako je ono u najboljem interesu poslovanja i svih dioničara Fortenove", izjavio je izvršni direktor Fortenove Fabris Peruško.

Prema njegovim riječima, ovim rješenjem također se jednako štiti nesankcionirane i sankcionirane dioničare kojima se isplatom dogovorenog iznosa čuva vrijednost i njihova ulaganja, a koja se sa svakim danom daljnjeg poslovanja uz sankcionirano suvlasništvo nažalost smanjuje.

Najavio je da će dioničari nakon ove odluke moći odabrati jednu od ponuđenih opcija, a budući da transakciju treba odobriti sankcijska tijela i regulatori za tržišno takmičenje, očekuje da ćemo je zaključiti u drugom kvartalu sljedeće godine.

Kako je konstatovao Peruško, bez sankcioniranih dioničara u suvlasništvu, kompanija će moći nastaviti uspješno poslovati i ostvarivati dobre rezultate te povećati vrijednost koju ostvaruje za sve dioničare, saopćili su iz Fortenove.