Prepoznat kvalitet
0

Sir Kupres Milcha i ove godine najbolji na Balkan Cheese Festivalu

M. P.
Posjetioci birali najbolje
Posjetioci birali najbolje
Sir iz Bosne i Hercegovine, onaj koji prave u kupreškoj mljekari Kupres Milch, osvojio je i ove godine nagradu za najbolji sir na Balkan Cheese Festivalu, izložbi autohtonih i originalnih sireva Balkana, održanoj proteklih dana u Beogradu.

Ovo je bio šesti po redu nastup kupreške mljekare na ovom prestižnom festivalu, a kako je za Klix.ba kazao Smail Žilić, direktor mljekare, treći put su osvojili prvu nagradu.

"Ono što nam je veoma značajno jeste da na ovom festivalu nema žirija koji bira najbolje, već to rade posjetioci koji na svojim ulaznicama napišu za koga glasaju. Velika je to stvar s obzirom na to da festival posjeti i više od 5.000 ljubitelja sira, ali i imajući u vidu činjenicu da smo pobijedili i na prošlom festivalu, održanom 2019. godine, i to u konkurenciji više od 300 sireva iz Srbije, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Švicarske, Italije, Turske i Francuske", kazao nam je Žilić.

Balkan Cheese Festival je, kaže Žilić, mjerilo kvaliteta i velika je odskočna daska kad je riječ o reklami, daljnjoj promociji i stvaranju reference, jer su posjetioci veliki poznavaoci sira. S obzirom na to, "mnogo znači ako vas takvi izaberu i proglase najboljima".

"Ovo je samo još jedna potvrda našeg uspješnog poslovanja, koje tu ne staje, jer mi uvijek težimo većim uspjesima. Upravo pripremamo jednu narudžbu za kupca iz Istanbula, 3,5 tona sira koje ćemo za 15-ak dana plasirati u Tursku. Imamo nagovještaj da ćemo ove godine sir izvesti i u Crnu Goru, a u pripremi je izvoz u Veliku Britaniju. U srijedu bismo trebali razgovarati s ekipom o mogućnostima i potencijalu za izvoz sira u Veliku Britaniju", kazao je Žilić.