Privreda
0

Sindikat radnika Bosnalijeka uputio otvoreno pismo javnosti

Klix.ba
Bosnalijek
Bosnalijek
Sindikalna organizacija Bosnalijeka napisala je otvoreno pismo o stanju u kompaniji koje prenosimo u cjelosti.

"Bosnalijek i njegovi radnici se trenutno nalazi u teškoj i neizvjesnoj situaciji. Osnovni problem koji imamo jeste nepostojanje legalno upisanog direktora kompanije u nadležnom sudskom registru. Takva situacija traje već skoro godinu dana i sve više se negativno odražava na stanje kompanije i na status nas radnika.

Ovakvo neuređeno stanje koriste određene strukture da blokiraju rad i ugrožavaju poslovanje Kompanije, a time direktno ugrožavaju radna mjesta i egzistenciju nas radnika i naših porodica. Ovdje prvenstveno mislimo na v.d. Izvršnog direktora za finansije Šefika Handžića, koji obilato koristi i zloupotrebljava ovakvu situaciju, blokirajući poslovne procese i držeći taocima sve radnike, pri tome apsolutno ne obazirući se na zahtjeve radnika i Sindikata.

Opstrukcije koje gospodin Handžić provodi posljednjih mjeseci su: odbijanje bilo kakve saradnje sa ostalim članovima Uprave, odbijanje informisanja o tokovima finansijskog poslovanja kompanije, vršenje nekontrolisanog i netransparentnog trošenja Bosnalijekovog novca, konstantno vršeći napade na slobodu izjašnjavanja radnika gdje svim silama pokušava direktnim napadima onemogućiti legitimno sindikalno djelovanje, pokušavajući razbiti jedinstvo radnika, koji će u ovom slučaju, budite uvjereni, istrajati u svojoj borbi za legitimno i pošteno poslovanje Kompanije, bez mogućnosti izvlačenja milionskih iznosa novca.

Šefik Handžić je putem svojih advokata, koje plaća Bosnalijekovim novcem, pokrenuo čitavu kampanju kojom je pokušao zaustaviti izvoz proizvoda, koje smo mi radnici proizveli za zahtjevna izvozna tržišta, opstruišući finansiranje naših predstavništava po svijetu.

Kako bi dodatno opstruirao poslovanje Bosnalijeka, gospodin Handžić je direktnim naredbama sektorima pod svojom hijerarhijskom nadležnošću natjerao naše kolege iz Pravnog sektora, sektora Informacione tehnologije i dijela sektora Prodaje, da danima ne dolaze na posao, ostavljajući Kompaniju nezaštićenu, uz to redovno im isplaćujući platu i omogućavajući da koriste sve dodatne benefite o trošku Bosnalijeka službena vozila, biznis kartice, telefone, troškove za putovanja, regres, kupovinu poklona i cvijeća na račun firme, trošenje po svjetski poznatim restoranima).

Nalogom da se ne dolazi na posao i da se odbije saradnja sa upravom, Šefik Handžić je direktno ugrozio kompletan poslovni proces čime se zaustavlja osnovna djelatnost Bosnalijeka.

Uz to napominjemo da je na nezakonit način oduzeo pečat Pravne službe. Štetu ovdje, pored Šefika Handžića, nanose i naše kolege koji prihvataju Handžićeve naredbe, koje su suprotne svim interesima Bosnalijeka i njegovih zaposlenika.

Posljednji u nizu štetnih poteza za Bosnalijek, a koji mi radnici direktno osjetimo na svojoj koži, jeste kašnjenje julske plate koju smo mi radnici koji smo u Kompaniji savjesnim radom zaradili, a sam Šefik Handžić već neko vrijeme uopšte ne dolazi na posao (do tada je njegov radni dan trajao par sati, nakon čega je opet odlazio van Kompanije).

Pitanje isplate zarađene plate i ostalih naknada zaposlenicima Bosnalijeka, uprkos činjenici da su svi uslovi za isplatu ispunjeni pravovremeno, je pitanje koje Handžiću postavljamo, iako znamo da se radi isključivo o provokaciji i pokušaju dodatnog pritiska na zaposlenike pa čak i o jednoj vrsti ucjene.

Međutim, najveći problem trenutno predstavlja nekontrolisano i netransparentno trošenje novca od strane Šefika Handžića i njegovih najbližih saradnika, što u biti i nije neka novost za nas radnike, a i za širu javnost već godinama, ali je u ovom trenutku doseglo svoju kulminaciju.

Po ovom pitaju tražimo javni odgovor od nadležnog kantonalnog tužilaštva, s jasnim informacijama u kojoj su fazi stare istrage o izvlačenju i pranju našeg novca, netransparentnom poslovanju i glavnim sudionicima u tome (Edin Arslanagić, Šefik Handžić, Amar Arslanagić, Mirjana Lasić, Meliha Begović i dr.).

U kojoj su fazi navedene istrage, te kada će biti podignute najavljene optužnice i kada će se procesuirati krivci?!

Iako s pravom možemo tvrditi da se opstrukcije vrše i po ovim pitanjima, iskreno se nadamo da predmeti ne stoje negdje u ladicama tužilaštava i sudova jer šteta koju su nanijeli i koju i dalje nanose Bosnalijeku i zaposlenicima, mjeri se u milionskim ciframa što direktno ugrožava naša radna mjesta.

Šefik Handžić svojim zahtjevom za upis kod nadležnog opštinskog suda namjerno usporava proces upisa direktora Bosnalijeka, svojim uticajem i našim parama razvlači rješenje o odbijanju njegovog upisa, kako bi dobio na vremenu i zataškao sve dokumente iz prošlosti koji ga mogu teretiti.

Ovim putem s pravom postavljamo i pitanje odgovornosti sudija koje rade na našem slučaju u nadležnom opštinskom sudu, koji odlaze na godišnje odmore i bolovanja ostavljajući ovako prioritetan slučaj neraspoređen dežurnim sudijama, direktno ugrožavajući naša radna mjesta?!

Ovo za nas radnike i nije neka novost, jer smo navikli u posljednjih godinu dana da sve što ima veze za bivšim menadžmentom Bosnalijeka, povlači za sobom epidemiju odlaska s posla, pa je jako teško naći na sudu i tužilaštvu ikoga ko ima bar malo veze s predmetima Bosnalijeka.

Svjesni smo i imamo dokaze da se novcem Bosnalijeka skupo plaćaju advokati koji, između ostalog, vrše pritiske na pravosudne institucije za što je evidentan dokaz vikend presuda.

Ne ulazimo u tumačenje presude kao što to čine neki drugi, ali očito je da je u pitanju presedan kojim se blokira uspostava legalnih organa upravljanja samo u jednoj određenoj kompaniji, a sve u cilju da se zadrži ova agonija u kojoj se Bosnalijek nalazi.

Trenutna situacija u kojoj se nalazi Bosnalijek, odnosno nerješeno pitanje upisa direktora društva u sudskom registru, apsolutno ne odgovara nikom drugom, osim ljudima koji su godinama izvlačili novce iz Bosnalijeka i još ih izvlače preko Šefika Handžića, a sada ne žele da odustanu od toga, koristeći sve slabosti sistema i pokušavajući da zadrže ovakvo stanje što je moguće duže. Ukoliko ovakvo stanje potraje, nejveće štete bi osjetili mi radnici Bosnalijeka i naše porodice.

Postupci nadležnih institucija nam daju za pravo da se sa razlogom bojimo da su uticajne strukture, kojima pripada Šefik Handžić, koristeći isključivo novac Bosnalijeka, spremne na sve i dovoljno jake, da bez obzira na posljedice po Bosnalijek i naša radna mjesta, kompaniju i nas radnike dovedu u bezizlaznu situaciju, te od Vas zahtjevao hitnu reakciju, i vjerujemo da ćete učiniti sve što je u Vašoj moći i odgovornosti da spriječite ove strukture u namjerama i time direktno pomognete opstanak preko 800 radnih mjesta.

Budite uvjereni da sindikalna organizacija Bosnalijeka nikada neće dopustiti da Šefik Handžić, i njemu pripadajuće strukture, opljačkaju i unište Bosnalijek, uprkos vikend presudama i sličnim odlukama nadležnih institucija.

Tražimo da radimo i da osvajamo nova tržišta, bez bojazni da sve što radimo i zaradimo ide u džepove menadžmenta i njihovih političkih pokrovitelja, vjerujući da imamo pravnu državu koja može stati na put organizovanom kriminalu.

Ovim putem želimo pozdraviti odlučnost Vlade FBiH u riješavanju problema Komisije za vrijednosne papire FBiH koja je osporena od struktura koje teže ka uništenju Bosnalijeka i kojima jedino odgovara nefunkcionisanje institucija sistema. Istu takvu odlučnost očekujemo i od Parlamenta u FBiH i svih političkih opcija u FBiH, i na taj način pokažu odgovornost prema svim radnicima u privredi FBiH.

Uzimajući u obzir opisanu težinu situacije, molimo Vas da u skladu sa Zakonom i onoliko koliko je u Vašoj moći pomognete da se pod hitno riješi problem koji ima Bosnalijek", navodi se u otvorenom pismu Sindikalne organizacije Bosnalijeka.