Goraždansko preduzeće
35

Sindikat metalaca pozvao Vladu FBiH na sastanak zbog dešavanja u Ginexu

E. A.
Prošlosedmični protesti ispred Ginexa (Foto: Klix.ba)
Prošlosedmični protesti ispred Ginexa (Foto: Klix.ba)
U Sindikatu metalaca Federacije Bosne i Hercegovine traže da se nakon praznika i blagdana organizuje sastanak na kojem će se razgovarati o pitanju uprave u goraždanskom preduzeću namjenske industrije Ginex.

Poziv za prisustvo na sastanku je upućen premijeru FBiH Fadilu Novaliću (SDA), entitetskom ministru energije, rudarstva i industrije Nerminu Džindiću (SBB), predsjedniku Nadzornog odbora Ginexa Sedadu Dediću te dosadašnjoj direktorici preduzeća Muneveri Fočo. Predloženo je da se sastanak održi u samom preduzeću.

Podsjećamo, Vlada FBiH namjerava da smijeni aktuelnu upravu Ginexa na čelu s direktoricom Fočo. Između ostalog, tvrdi se da je direktorica odgovorna za više nezakonitosti, tj. da je na svojevrsan način pokušala privatizirati preduzeće.

Međutim, mogućoj smjeni usprotivio se veći broj radnika i građana Goražda. Oni su protestovali ispred preduzeća i na gradskim ulicama poručivši da im je smjena neprihvatljiva. Zadovoljni su radom uprave smatrajući da je zaslužna za dobro poslovanje Ginexa.