Privreda
3

Sindikalni čelnici TKT-a dobili otkaz bez prava na otpremninu

FENA
Sindikalni čelnici Tvornice kabela "Kapis" iz Tomislavgrada dobili su otkaz bez ikakvih prava na otpremninu uz prethodnu suglasnost Federalnog ministra rada i socijalne politike Vjekoslava Čambera, potvrdili su za Fenu predstavnici Samostalnog sindikata TKT-a Ivan Dilber i Dževad Fadžan.

Prema njihovim riječima, spomenutu mjeru su im prenijeli iz Uprave ove kompanije, zbog, kako im je rečeno, nanošenja ogromne štete povodom organiziranja štrajka koji je Sindikat TKT-a organizirao početkom ove godine zbog otpusta 50 njihovih kolega.

"Nakon tog zadnjeg sastanka, sa direktorom Dušanom Popovićem, kada im je prenesena ta odluka u prisustvu načelnika općine, Popović je dao ostavku pa ova kompanija trenutno nema ni čelnog čovjeka“, kazao je Dilber dodavši da trenutno unutar tvornice radi nekoliko uposlenika u proizvodnji bez nadzora struke i potrebitih ispitivanja u laboratoriju čime se stavlja sumnja u kvalitetu tog gotovog proizvoda.

Ova kompanija je, kako navode predstavnici Sindikata, zadužena oko 15 miliona eura te oni traže odgovornost za to što je došlo do prezaduženja tvornice pet puta većeg nego što ista vrijedi kao i informaciju gdje su ti novci otišli.

Dilber i Fadžan za slučaj krađe s kraja prošle godine unutar tvorničkog kruga, kad su nadležne institucije uhapsile i procesuirale sedam osoba, ističu da se tada govorilo po prvim izvještajima o šteti od 4 miliona KM a sada iz iste te Uprave govore o šteti od 300 000 KM.

Predstavnici sindikata su također ogorčeni na drugostupanjsku presudu kantonalnog suda u Livnu, prema kojoj je spomenuti štrajk u krugu tvornice nezakonito organiziran, čime se, po njima, daje na znanje da je ta presuda politički instruirana.

"Postoji 5-6 prijava protiv vlasnika i direktora ove tvornice zbog utaje poreza i krivotvorenja isprava pri kupovini strojeva koje nisu procesuirane, o čemu ćemo kao i presudi za štrajk posebno govoriti na skorašnjoj konferenciji za medije“, kazao je Dilber.

Svoje ogorčenje također prenose i na općinske kao i na kantonalne institucije koje bi, po njima, trebale više brinuti o problemima radnika uopće a ne samo o radnicima Tvornici kablova uzimajući činjenicu da na 15.000 stanovnika, koliko ih ima trenutno u Tomislavgradu, nezaposlenih ima oko 2600.