Amer Kapo
81

Sindikalisti o smjeni direktora KJP Skenderija: Nije bitno iz koje je stranke sve dok preduzeće posluje pozitivno

M. P.
Svi radnici dali bezrezervnu podršku direktoru Skenderije (Foto: T. S./Klix.ba)
Svi radnici dali bezrezervnu podršku direktoru Skenderije (Foto: T. S./Klix.ba)
Da se ne slažu sa smjenom direktora Amera Kape, koja je najavljena, radnici KJP Skenderija ponovili su još jednom danas na konferenciji za novinare na kojoj su istakli kako nije u redu način na koji se smjenjuje direktor, ali i kako smatraju da za to nema nikakvog opravdanja.

Naime, Amer Kapo na poziciji direktora Skenderije je od 2016. godine i ima ugovor do 2024. godine. Njegovim dolaskom, kako je kazao Haris Vukas, predsjednik sindikata radnika Skenderije, riješena su brojna dugovanja koje je preduzeće u tom trenutku imalo.

"Imali smo milionske dugove, 111 radnika je bilo, a sada nas je 94, što pokazuje da nije bilo nikakvog zapošljavanja iako smo imali potrebu nekad za tim. Sve vrijeme smo vraćali dugove, a riječ je o preko 1,3 miliona KM duga Poreznoj upravi, 85.000 smo imali prinudne naplate za te poreze, a vraćeno je i 450.000 KM duga prema tužbama bivših uposlenika, dobavljača, elektroprivrede, distribucije. Prije njegovog dolaska plata nam je kasnila, nisu nam uplaćivani ni doprinosi ni zdravstveno osiguranje. Sada je to sve riješeno i preduzeće posluje pozitivno", poručio je Vukas.

Podsjetio je Vukas kako su izvještaje o poslovanju u 2019. i 2020. godini krajem prošle godine dostavili Vladi Kantona i Ministarstvu privrede. Izvještaj za 2019. je prvo ocijenjen pozitivnim, međutim, kaže Vukas kako je problem nastao kada su izvještaji došli u ruke povjereniku skupštine preduzeća.

Ogromna dugovanja su isplaćena za ovih nekoliko godina, kaže Vukas (Foto: T. S./Klix.ba)
Ogromna dugovanja su isplaćena za ovih nekoliko godina, kaže Vukas (Foto: T. S./Klix.ba)

"To se njemu nije svidjelo i onda nam je Vlada vratila taj izvještaj, stavila ga van snage i zakazala novu sjednicu dva dana kasnije kada je oboren i izvještaj za 2019. i za 2020. godinu. Za to nije bilo nikakvog osnova jer smo mi 2019. završili pozitivno, a uspijevali smo i u pandemijskoj 2020. godini isplaćivati plate iako smo bili zatvoreni 95 posto. Ovo što se radi je loša slika i za kanton i za Vladu Kantona Sarajevo", poručio je Vukas, te dodao kako svi radnici stoje uz Kapu i daju mu bezrezervnu podršku.

Podršku radnicima Skenderije, ali i direktoru, dao je i granski sindikat - Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH, a predsjednica Mersiha Beširović kazala je kako se ne žele i ne mogu petljati u izbor direktora, ali im je cilj podsjetiti vlast zbog čega su izabrani.

"Građani Sarajeva na posljednjim izborima rekli su da žele drugačiju vlast i čuli su jasna obećanja od te vlasti. Podobni, a ne sposobni je praksa koja se više ne može tolerisati i to je vrlo jasan stav koji mi imamo obavezu iznijeti u javnosti. Skenderija je za nas dugo godina bila jedno vrlo kompleksno i problematično sindikalno okruženje, radnici su bili veoma nezadovoljni, plate neredovne, poreze i doprinose nisu uplaćivali, zdravstvo je bilo upitno, svjedoci smo i slučajeva mobinga u prošlosti. Danas je Skenderija firma koja se digla iz pepela, gdje radnici ostvaruju svoja prava i sama činjenica da je njih 94 složno da brane osobu koja je napravila bolje stanje je primjer da ova firma mora biti na ponos i vladi KS-a, kao što je i nama u granskom sindikatu", kazala je Beširović, te dodala da ne treba biti bitno iz koje je stranke neki direktor sve dok ta firma posluje dobro.