Regija
0

Šest kompanija iz BiH na Deloitteovoj Top 100 listi

Sarajevo-x.com
Elektroprivreda BiH (Sarajevo-x.com)
Elektroprivreda BiH (Sarajevo-x.com)
Na Deloitteovoj listi vodećih kompanija u Adria regiji prema prihodima od prodaje Bosna i Hercegovina ima šest predstavnika. Najbolje je plasirana Elektroprivreda BiH, koja se nalazi na 25. mjestu. Prvu poziciju na regionalnoj listi kompanija prema prihodima od prodaje zauzela je hrvatska Agrokor grupa, a lider po ostvarenom neto profitu također je jedna hrvatska kompanija – HT grupa.

Na Deloitteovoj listi Adria Top 100, kreiranoj prema prihodima od prodaje ostvarenim u prošloj godini, dominiraju hrvatske kompanije sa 35 predstavnika. Slijedi Slovenija s 31, Srbija s 23, BiH sa šest, Makedonija s četiri te Crna Gora sa svega jednom kompanijom predstavnicom.

Vodeće mjesto na regionalnoj listi zauzela je Agrokor Grupa, zahvaljujući više od 3,6 milijardi eura prihoda od prodaje ostvarenih u 2009. godini. Agrokor slijedi još jedan hrvatski predstavnik, INA Grupa, koja je ostvarila preko 2,7 milijardi eura prihoda od prodaje. Među deset vodećih kompanija u Adria regiji nalaze se još redom: Mercator Grupa, Petrol Grupa, Delta, EPS, HEP Grupa, Revoz, NIS te Gorenje Grupa. Dakle, vodeće pozcije zauzele su mahom firme iz energetskog sektora i sektora robe široke potrošnje, pri čemu je slovenski proizvođač automobila, Revoz, jedina kompanija iz proizvodnog sektora koja se plasirala među deset lidera u regionalnoj ekonomiji.

Firme iz sektora robe široke potrošnje brojčano dominiraju na listi, a ostvarile su i najveći prihod od prodaje (udio od 35 posto u prihodima 100 vodećih), pokazujući time otpornost ovog sektora na recesiju koja je prošle godine ostavila svoj trag u regiji.

Najbolje plasirana kompanija iz Bosne i Hercegovine je JP Elektroprivreda BiH (25. mjesto), a na listi se još nalaze: ASA Prevent grupa (50. mjesto), BH Telecom (57.), Elektroprivreda Republike Srpske (69.), MIMS grupa (79.) i Aluminij d.d. (95.)

"Usporedba ovogodišnje liste vodećih tvrtki u Adria regiji s listom koju je Deloitte objavio prošle godine pokazuje da su, ukupno gledajući, prihodi od prodaje u 2009. godini opali za 12 posto u odnosu na godinu prije. Riječ je o očitim posljedicama slabljenja gospodarskih aktivnosti pod utjecajem globalne ekonomske krize koja je zahvatila i našu regiju, doduše nešto kasnije no razvijenije ekonomije Zapada, kao i deprecijacije nekih lokalnih valuta u odnosu na euro", napominje Vladimir Milošević, partner u Deloitteu. Najveći pad prihoda od prodaje, od čak 23,7 posto, zabilježio je proizvodni sektor.

Deloitte je kreirao i listu deset vodećih tvrtki prema netoprofitu, koja pokazuje drugačiji snaga od onog na listi lidera prema prihodima od prodaje. Vodeća na listi su dva telekom operatera, HT Grupa i Telekom Srbija. HT Grupa je u 2009. godini ostvarila neto profit od 276 miliona eura. Na listu vodećih prema neto profitu plasirala se i jedna kompanija iz Bosne i Hercegovine, BH Telecom, koji je zauzeo 8. mjesto.