Privreda
5

SERDA promovirala kadrove za implementaciju projekata EU

Piše: N. Jamaković
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Sarajevska regionalna razvojna agencija (SERDA) promovirala je danas 39 polaznika obuke koji su ušli u njihov Klub Projektne akademije.

Riječ je o polaznicima koji su prošli obuku u okviru Projektne akademije te tako stekli znanja o pripremanju, apliciranju i upravljanju projektima EU.

"Ovo je prva grupa u BiH koja je prošla cjelovitu obuku u ovoj oblasti u trajanju od deset dana. U ranijem su periodu uglavnom organizirani seminari o ovoj temi u trajanju 2-3 dana, a sada su ovi kandidati imali priliku proći kroz programe koji su im donijeli bitna znanja o projektima EU", rekao je direktor SERDA-e Šefkija Okerić.

Inače, među promoviranim polaznicima obuke su predstavnici određenih institucija, ali i fizičke osobe. Okerić je naveo da od iduće sedmice počinje obuka druge grupe polaznika te istakao značaj kadrova koji imaju znanje u ovoj oblasti.

"Predviđeno je da naša zemlja u periodu 2014.-2020. godina dobije znatno veću podršku Evropske unije nego do sada. Naime, planirano je da BiH u ovom periodu dobije 1,5 milijardi eura predpristupne pomoći, zbog čega su nam potrebni sposobni kadrovi koji će znati pripremiti i uspješno provesti te projekte, što će se u svakom slučaju u konačnici pozitivno odraziti na ekonomsku sliku BiH", naveo je Okerić, nakon čijeg su govora polaznicima uručeni certifikati o uspješno položenom testu u ovoj oblasti.

Oni su ovim ušli u Klub Projektne akademije SERDA-e, koji će se periodično sastajati u svrhu razmjene najnovijih informacija i iskustava o EU fondovima. Polaznici obuke su istakli da su u okviru programa koje su pohađali imali priliku steći znanje koje će im biti od velike koristi u apliciranju za projekte koji se finansiraju iz fondova EU.