{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Seed Forum: Od deset bh. kompanija dvije našle investitora

28.1.2014. u 13:11
35
23
Seed Forum: Od deset bh. kompanija dvije našle investitora
35
Nakon dva Seed Foruma održana u BiH, i foruma u Štokholmu i Londonu kompanije iz BiH su pokazale koknurentnost kojom je moguće parirati konkruenciji iz Skandinavije, UK i Baltika.
Seed Forum je globalna platforma za investicije u kapital kompanija koje imaju sposobnost za nadprosječan rast. Okuplja preko 30 000 investitora i funkcioniše u više od 30 država kao proces u kojem se u malim grupama susreću investitori i kompanije sa ptencijalom rasta. Bosna i Hercegovina se pridružila Seed Forumu 2013. godine.

U osvrtu na prethodnu godinu, Irfan Polimac, options trader i predsjednik Društva za tržišne studije kroz čije parnerstvo sa Seed Forum International kompanije iz regiona se uključuju na međunarodna tržišta privatnog kapitala, je rekao: “Za prvu godinu je bilo važno postaviti osnovnu arhitekturu, tako da kompanije iz Bosne i Hercegovine koje mogu napraviti značajan rast dobiju direktnu vezu sa investitorima na najbogatijim i najrazvijenijim tržištima. Dobre i zdrave firme kojim je potreban kapital za finansiranje rasta više nisu ograničene na lokalno kreditno zaduženje kao jedini način finansiranja.

Sada mogu iskoristiti model finansiranja koji koriste Švedska, Norveška, Švicarska, SAD i druge zemlje, a odnosi se na ulaganje direktno u kapital firmi. Kroz Seed Forum nastaje bosanski i regionalni tok investiciono spremnih kompanija, koje su dobar materijal za lokalne ulagače, ali i međunarodne investitore koji su do sada oklijevali doći u BiH ili na Balkan.”

Na globalnoj finansijskoj mapi državne i institucije finansijskog sistema se često uključuju u Seed Forum investicioni proces sa praktičnim dijelovimma organizacije, korisnom lobiranju i pomaganju da kvalitetne kompanije steknu investitore. Prošli Seed Forum u Ankari je održan u sklopu državne posjete norveškog kralja Haralda V turskom predsjedniku Abdullahu Gulu. Čest domaćin Seed Foruma u Londonu su Evropska banka i Corporation of London, administracija finansijskog distrikta Londona.
Komentirajući učešće institucija države Bosne i Hercegovine u Seed Forumu, Polimac kaže: “Pokazan je isti interes i odgovornost kao i u razvijenim zemljama.

To je koristan kontrast tipično negativnim izvještajima koje pišu rejting agencije i razni komentatori tržišta. Iz te pozicije je moguće napraviti rezultate. U 2013. godini su potpisana dva NDA ugovora za kupovinu portfolija od 10 i 12.5 miliona eura u finansijskom sektoru, jedan u Sarajevu i jedan u Banja Luci. U realnom sektoru od ukupno desetak bh. firmi koje su do sada izabrane, dvije su stekle investitore, a dvije su u pregovorima. Dio razloga zašto imamo prostor za naše firme je ohrabrujuća i sinhronizovana poruka državnih institucija, Člana Predsjedništva BiH na proljetnom Seed Forumu u Centralnoj Banci BiH i Zamjenice Ministra finansija i trezora na jesenjem forumu u Parlamentu BiH. To se kasnije podudari sa kompetentnim učešćem ambasadora BiH u Štokholmu i Londonu. Svi investitori koji to vide imaju novi stav prema Bosni i Hercegovini.”

Osvrčući se na doprinos diplomatije, Polimac dodaje: “U oktobru je švedska kompanija sa vrhunskom inovacijom u području korištenja geotermalne energije dogovorila investiciju švedskog fonda na Seed Forumu koji je otvorila Ambasadorica BiH u toj zemlji. Konkretan posao je najbolja promocija. Uz to otvoren je prostor za dijasporu da se pridruži investitorima u finansijskim centrima gdje dolaze kompanije iz domovine.”

DPA Systems je firma koja je nastupala na Seed Forumu u Štokholmu u oktobru. DPA Systems nudi softversko rješenje za masovnu obradu i arhiviranje podataka neovisno da li se podaci nalaze na papiru ili su već u elektronskoj formi. O tom iskustvu diplomirani inženjer Nedžib Bukalo, koji je predstavljao DPA Systems kaže: "Veze sa investitorima i klijentima koje smo napravili tokom i nakon Seed Foruma u Štokholmu su korisne jer ih je nemoguće ostvariti iz Bosne i Hercegovine. Softver je namijenjen različitim institucijama, bankama, bolnicama, korporacijama i javnim kompanijama. Zahvaljujemo njenoj Ekselenciji Jadranki Kalmeti i Ambasadi BiH u Švedskoj na organizovanju networking prijema za investitore, jer su glavni kontakti nastali tom prilikom."

Među prijavljenim su i firme koje kroz investicije nastoje izaći iz krize i spasiti radna mjesta i imovinu.
"Ulazak u Seed Forum investicioni proces nam je omogućio pristup investitorima koje je teško naći u BiH ili regionu. Nakon jesenjeg Seed Foruma u Sarajevu, u Parlamentu BiH, nastupili smo u Londonu odakle imamo zainteresirane investitore sa kojim su razgovori u toku. Projekat Vranice vrijedan 200 miliona eura, uz visok povrat investitorima, može značiti namirenje povjerilaca, zapošljavanje radnika, izlazak iz stečaja i povratak u gradjevinsku arenu u kojoj je Vranica dominirala šest decenija." Rekao je Mustafa Handžo, upravnik Vranice d.d. u stečaju nakon jesenjeg Seed Foruma u Londonu.

Prvi Seed Forum u Sarajevu, te forume u Štokholmu i Londonu je sponzoriralo Društvo za tržišne studije sa ciljem kreiranja pred-IPO tržišta za brzorastuće kompanije u BiH. To nosi određene izazove. Samir Delić Predsjednik Seed Forum fondacije u BiH koja se brine o administriranju učešća naše zemlje u ovoj globalnoj investicionoj platformi kaže: “Investitori Seed Foruma na razvijenim tržištima su očigledna prilika za finansiranje kompanija u BiH. Sve što je potrebno je procirkulisati što veći broj kompanija i napraviti im prostor da se vrate kući sa dogovorenim poslovima. Institucije države BiH su pokazale potpunu posvećenost i profesionalizam. Strane razvojne agencije koje djeluju pod proklamovanom misijom razvoja BiH trošeći poreski novac SAD, Švicarske, Švedske i drugih zemalja, su uprkos rezultatima, indiferentne prema ovom pitanju.”

Seed Forum kao platform uključuje mnoga tržišta sa raličitim kulturama. O iskustvu sa Bosnom i Hercegovinom CEO Seed Forum International, Steinar Hoel Korsmo kaže: “Tokom priprema je postalo jasno da talentovani menadžeri iz BiH, tečni na evropskim jezicima, čije kompanije mogu napraviti profit, odudaraju od stereotipa Istočne Evrope. Taj individualni talenat zaslužuje svaku pažnju.”

Sljedeći, proljetni Seed Forum u Sarajevu je u martu ove godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: