Industrija
31

SCM u BiH ili kako se kod nas upravlja lancima snabdijevanja

Klix.ba
Lanci snabdijevanja
Lanci snabdijevanja
"Šta je, čemu služi i koliko je važno efikasno upravljanje lancem snabdijevanja, te kakvo je stanje SCM-a u BiH i regiji", pitanja su koja često postavlja poslovna zajednica u našoj zemlji.

Službena definicija SCM-a, koju je usvojio Council of Supply Chain Management Professionals 2005. glasi: "Upravljanje lancem snabdijevanja (Supply Chain Management – SCM) obuhvata planiranje i upravljanje svih aktivnosti uključenih u nabavu, konverziju i sve aktivnosti logističkog menadžmenta. Također uključuje aktivnosti koordinacije i saradnje s partnerima u lancu (dobavljači, posredniki, pružatelji usluga, kupci). U suštini, upravljanje lancem snabdijevanja integriše upravljanje snabdijevanjem i potražnjom unutar i između kompanija".

Globalni lanci snabdijevanja uveliko su narušeni usljed pandemijske krize. Lanci snabdijevanja u BiH i regiji vjerovatno ne osjete posljedice pandemije onoliko koliko to osjete globalni lanci snabdijevanja, jer su i prije pandemije bili u lošem stanju. Međutim, krajnje je vrijeme da se lancima snabdijevanja počne efikasno upravljati kako u BiH, tako i u regiji. S obzirom da je riječ o lancu koji sadrži mnogo faktora sasvim je jasno da je to težak zadatak, ali nije nemoguć.

Koliko god vam je važno da vaša kompanija ima pouzdane dobavljače, isto toliko vam treba biti važno da vaša kompanija bude pouzdan dobavljač. Da biste bili pouzdan dobavljač, morate ispoštovati rokove isporuke, a da biste ispoštovali rokove isporuke morate efikasno isplanirati svoju proizvodnju. Da biste efikasno isplanirali svoju proizvodnju, potrebni su vam pouzdani dobavljači koji isto tako moraju imati dobro planiranje proizvodnje i pouzdane vlastite dobavljače i sve tako dalje.

Antonio Zrilić, osnivač kompanije Logiko d.o.o. koja je specijalizovana za savjetovanje u SCM-u, o važnosti ove teme kaže kako je upravljanje lancem opskrbe, kao što mu i ime kaže, služi za upravljanje opskrbom i snabdjeva razne entitete u globalnoj ekonomiji.

"SCM je bez obzira na naziv lanac, u stvari mreža koja se sastoji od različitih elemenata (sudionika) kao što su pogoni, skladišta, prijevozna sredstva, oprema, itd., kao i od raznih partnera kao što su na primjer dobavljači, distributeri, špediteri, prijevoznici, 3PL partneri, kupci i sl. Lanci opskrbe u regiji i BiH su dosta rascjepkani, isprekidani, i rekao bih, redundantni, što je protiv logike Lean-a, ali se ponekad pokaže dobrim u krizama kao što je ova sa koronom. Sljedeći problem je sve veći nedostatak, ne samo kvalitetne radne snage, već radne snage općenito. Jedan moj klijent iz BiH mi se žali da ima fluktuaciju na dnevnoj bazi i da nikada ne zna sa koliko ljudi će započeti smjenu u proizvodnji. Uz takav način rada 'pada u vodu' sva priča o planiranju proizvodnje i planiranju općenito, a da ne govorimo o optimizaciji kapaciteta i efikasnosti. Sve više se razmišlja o rješenjima u smjeru veće digitalizacije (robotike, automatizacije procesa, autonomnih vozila, viličara i sl.) iako je ona jednim dijelom i rješenje za veću efikasnost procesa u logistici i proizvodnji", kaže on

Na ovu temu bh. kompanija Targer organizira konferenciju koja će se u petak, 10.09.2021. godine, održati u hotelu Jadran, u Neumu. Prijave za učešće na konferenciji su u toku i mogu se izvršiti putem linka.