Agrokor
29

Sberbank podnio krivičnu prijavu protiv Todorića zbog spornih 100 miliona eura

SRNA
Ivica Todorić
Ivica Todorić
Ruski Sberbank podnijela je krivičnu prijavu protiv još aktuelnog vlasnika hrvatskog koncerna Agrokor Ivice Todorića zbog sumnje u prikrivanje finansijskih podataka.

Sberbanka smatra da je Agrokor prikrivao prave podatke o stanju svojih finansija, a posebno im je sporan kredit dat u martu u iznosu od 100 miliona eura.

Rusi su odobrili kredit u trenutku kada su veliki problemi Agrokora sa likvidnošću već bili jako dobro poznati finansijskoj, ali i općoj javnosti, javili su hrvatski mediji.

Taj kredit je odobren, kako je rekao predsjednik Uprave Sberbank za Hrvatsku Mario Henjak, "u funkciji stabilizacije situacije", a od 100 miliona tri četvrtine otišlo je na plaćanje dobavljačima, 21 milion na poreske obaveze te četiri miliona za plate zaposlenih.

Rusi procenjuju da je Todorić isposlovao davanje tog kredita prikazivanjem nepotpunih, odnosno nerealnih podataka prikazanih u bilansu.

U kompaniji Sberbank su nezadovoljni jer tih "stabilizacionih" 100 miliona eura nije dobilo takozvani status senioriteta, odnosno prvenstva u naplati.

To pitanje je, takođe, tačka spora između Vlade Hrvatske i povjerenika za Agrokor na jednoj strani i Sberbank na drugoj.