{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Šarović: Veliki investitori iz Kine zainteresirani za hercegovački kamen

Klix.ba
21.8.2018. u 14:29
26
30
Šarović: Veliki investitori iz Kine zainteresirani za hercegovački kamen
26
Šarović: Veliki investitori iz Kine zainteresirani za hercegovački kamen
Foto: MVTEO
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, tokom današnje posjete općinama Berkovići i Ljubinje, obišao je i proizvodne pogone kompanije "Kremnice“, specijalizovane za obradu prirodnog kamena.
Riječ je o firmi koja obrađuje hercegovački kamen i uspješno ga izvozi u Kinu, sa tendencijom daljeg razvoja i još većeg zapošljavanja lokalnog stanovništa.

"Djeluje nestvarno da se iz Hercegovine kamen izvozi u daleku Kinu i to svaki mjesec 70 brodskih kontejnera, preko Luke Ploče, a uskoro i znatno više“, istakao je tokom posjete ministar Šarović i naglasio da je kineska strana veoma zainteresovana za Kamen iz Berkovića, saopćeno je iz Ministarstva."Javila su se nova četiri investitora i već su otvoreni pregovori za četiri nova pogona“, istakao je ministar dodajući da su nova ulaganja omogućena i kroz otvorene investicione linije Kina + 16 i „Jedan pojas, jedan put“.

Kompanija „Kremnice“ je 100 posto kineska investicija, jedina u ovom dijelu Republike Srpske, čija vrijednost iznosi preko četiri miliona KM i čija cjelokupna proizvodnja se izvozi na kinesko tržište. Kompanija trenutno upošljava 58 radnika, uglavnom mještana lokalnih sela ove siromašne opštine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: