Vrlo važan akt
40

Šarović: Utvrđen Nacrt ugovora o slobodnoj trgovini s Turskom

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je Nacrt ugovora o slobodnoj trgovini s Turskom izjavio je danas zamjenik predsjedavajućeg Vijeća i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović.

"Nakon diskusije utvrđen je nacrt ugovora s izvještajem o obavljenim pregovorima koji su trajali dvije godine i to je upućeno Predsjedništvu BiH na konačno izjašnjavanje", kazao je novinarima Šarović.

Napomenuo je da se radi o međunarodnom ugovoru, te da je to dio obaveza koje je nosilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Ocijenio je da je taj ugovor vrlo važan, jer je unaprijeđen i bolji nego dosadašnji ugovor o slobodnoj trgovini koji je tri puta mijenjan.

"Ono što je, po meni, najvažnije u odnosu na ranija rješenja, to je da je po prvi put u ugovor unesena odredba koja se tiče obaveze Turske da Bosni i Hercegovini svake godine obezbijedi kvotu za izvoz mesa u Tursku, obzirom da su goveđe meso i druge vrste mesa do sada bile na punoj carinskoj stopi, bez umanjenja carine, s tim da je turska vlada jednostranom odlukom svake godine odobravala određenu količinu", pojašnjava Šarović.

Po njegovim riječima, sada po prvi put to imamo u sporazumu o slobodnoj trgovini.

Naveo je da se druge dvije ključne izmjene odnose na pristup tržištu uslugama i pristup javnim nabavkama.

"Javne nabavke i tržište usluga su, po zakonodavstvu BiH, liberalne obzirom da imamo evropsko zakonodavstvo, ali je pristup tržištu Turske bio zatvoren i na neki način ovim sporazumom mi smo omogućili da se ono otvori, što je dobar rezultat pregovora koji su trajali dvije godine", kazao je Šarović.

Dodao je da danas nije razmatrana informacija o migrantima, jer ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić nije bio prisutan na sjednici Vijeća ministara BiH.