Ugrožena CEFTA
20

Šarović: Tražimo od Kosova ukidanje diskriminatorskih carina, ali nećemo uvoditi kontramjere

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao je danas nakon sjednice Vijeća ministara BiH u Sarajevu kako naša zemlja neće uvesti kontramjere Prištini zbog uvođenja 100-postotnih carina na bh. proizvode, ali da Vijeće ministara od Kosova traži ukidanje tih diskriminatorskih mjera.

"Vijeće ministara usvojilo je dva zaključka. Prvi se odnosi na odluku kosovske strane koja je u suprotnosti sa CEFTA-om i tražimo od Kosova da ove diskriminatorske mjere odmah stavi van snage. Također, Vijeće ministara je zatražilo od Evropske komisije da se uključi u ovaj problem koji prijeti da poremeti zonu slobodne trgovine CEFTA i da od Prištine zatraži ukidanje ovih mjera", rekao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

On je istakao da je komesar EU za proširenje i vanjsku politiku Johannes Hahn zatražio ukidanje kosovskih mjera. Šarović smatra da BiH nijednim ekonomskim potezom nije izazvala ovakvu reakciju Kosova i da BiH uopće nije obavještena niti konsultovana tokom donošenja odluke Prištine.

"Vidljivo je da mimo ekonomskih mjera postoje i neekonomski razlozi, a to je jasno iz kosovskog obrazloženja. BiH ne razmatra kontramjere jer želimo dati priliku kosovskoj strani i Evropskoj komisiji da slučaj riješi na drugi način", kazao je Šarović.

On je naglasio da je kosovski potez "najteže kršenje sporazuma CEFTA u posljednjih 12 godina.

"CEFTA je sada apsolutno uzdrmana i postavlja se pitanje statusa tog sporazuma. On bi mogao doći u pitanje ako se ovo ne razriješi", zaključio je Šarović.

Podsjetimo, Vlada Kosova uvela je novu carinu od 100 posto na proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije, a u cilju, kako se tvrdi, jačanja domaće proizvodnje, ekonomije i kosovske državnosti.