Poslovni forum
1

Šarović: Obim razmjene BiH i Irana je vrlo skroman, ali to ne odražava naše odnose

Piše: I. Č.
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović kazao je na Poslovnom forumu Bosne i Hercegovine i Islamske Republike Iran da je obim razmjene dviju zemalja vrlo skroman i da je uvjeren da su mogućnosti mnogo veće.

"Obim razmjene naših dviju zemalja je skroman, vrlo skroman, ali to ne odražava odnose dviju zemalja. Uvjeren sam da su naše mogućnosti mnogo veće. Današnji ekonomski forum ima za cilj da podstakne ekonomsku saradnju. Te mogućnosti prepoznali su i privrednici i privredne komore. One imaju za cilj da posreduju između naših privrednih subjekata", kazao je Šarović.

Istakao je da misli da je zadatak privrednika da prepoznaju šanse za saradnju.

"Radimo na tome da prebrodimo jednu važnu prepreku i omogućimo privrednicima da iskoriste šanse koje su im pružene. Kroz ukidanje i smanjenje carinskih stopa možemo omogućiti šansu privrednicima da budu konkurentniji i na prostoru Bosne i Hercegovine i na prostoru Irana", rekao je Šarović.

Naveo je da privredne komore treba donosiocima odluka u BiH da predoče što treba da rade, jer donosioci odluka treba njih da prate kako bi saradnja krenula uzlaznom putanjom.

"Prije svega mislim na bankarski sektor", istakao je Šarović tokom obraćanja na Poslovnom forumu Bosne i Hercegovine i Islamske Republike Iran.