Izborna godina
33

Šarović: Maratonske stranačke kampanje bi mogle "pojesti" napredak BiH ka EU

Razgovarao: Ervin Mušinović
Mirko Šarović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mirko Šarović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao je u razgovoru za Klix.ba kako je zadovoljan poslom koji je ministarstvo na čijem čelu se nalazi uradilo u 2017. godini. Ipak, nije optimističan u vezi s 2018. godinom te smatra kako će ona biti izgubljena za napredak zemlje ka Evropskoj uniji jer će je "pojesti" maratonske stranačke kampanje.

Šarović je istakao da se u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH kvalitetno i aktivno radilo i u 2017. godini, uprkos nepovoljnoj atmosferi koja je obilježila ovaj period.

"Nije neskromno ako kažem da je to vrlo organizovano ministarstvo koje ima kapacitet da se nosi sa svim izazovima. Godinu smo završili uspješno okončanim procesom ispunjavanja uslova za dobijanje dozvole za izvoz pilećeg mesa i prerađevina od mesa u Evropsku uniju, što je kruna višegodišnjeg rada u vezi s ovim pitanjem. Dostizanje evropskih standarda i osposobljavanje naše ekonomije da izvozi na najzahtjevnija tržišta je u vrhu naših prioriteta i novi doprinosi tom cilju će tek uslijediti", kazao je Šarović.

On strahuje da će nova godina biti izgubljena za napredak zemlje ka Evropskoj uniji jer će je "pojesti" maratonske stranačke kampanje i bukači svake vrste.

"Isprazna galama će nažalost biti u prvom planu pa za pametne i razborite ljude i ideje dolaze teška vremena", kazao je Šarović.

Ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa pitali smo i kakvu poruku ima za građane BiH.

"Skoro 50 posto građana nikada ne izlazi na izbore i lišavaju sebe mogućnosti da mijenjaju društvo i utječu na njegovu budućnost. Pogrešno je da misle da su nebitni i da ponovo izaberu ravnodušnost i svojevrsni unutrašnji bojkot kao odgovor na stanje u društvu", poručio je Šarović.

Na pitanje da li se moglo više uraditi, on je odgovorio da postoje stvari i aktivnosti koje u Ministarstvu nisu uspjeli završiti u prethodnoj godini.

"Nije da nismo htjeli, ali nas drugi nisu dovoljno pratili ili su previše kalkulisali. Završili smo i usaglasili šest novih reformskih zakona, tri strategije, nekoliko akcionih planova i sve je to na čekanju. Ne etiketiram i ne prozivam nikoga. To je druga tema. Samo ukazujem na to da ima mnogo aktivnosti koje nažalost nisu došle na dnevni red", rekao je Šarović.

Što se tiče prioriteta 2018. godine, Šarović je kazao da su, bez obzira na izbornu godinu, njihovi planovi za 2018. vrlo ambiciozni.

"Moj važan cilj je da Bosnu i Hercegovinu uvedem u Svjetsku trgovinsku organizaciju i da s tim rezultatom, ali ne samo s njim, završim svoj mandat u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH", zaključio je Šarović.